понеделник, 15 септември 2008 г.

От какво се страхува хипертонията?

Преяждането, затлъстяването, злоупотребата с тестени изделия и сладкиши повишават няколко пъти риска от хипертония

По статистика от хипертония страдат едва ли не една пета част от всички жители на Земята. Медицината полага усилия, стремейки се да разработва нови методи на лечение. Но дали трябва до прехвърляме отговорността за качеството на нашия живот само на медицината? Нека помислим какво можем да направим сами, за да си помогнем.


ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО E ВРАГ НОМЕР 1
Причините за хипертоничната болест не може еднозначно да се определят за никого. Но когато от това се оплаква човек с наднормено тегло, ние го приемаме като нещо естествено. И ненапразно: преяждането, затлъстяването, злоупотребата с тестени и сладки изделия повишават няколко пъти риска от това заболяване. Това е особено опасно за сърдечносъдовите форми на хипертонията.
Какво да правим
На всяка цена се откажете от животинската мазнина, а не се увличайте и по растителната. Необходима е грубо-влакнеста храна, с високо съдържание на целулоза - тя не само предотвратява затлъстяването, но и помага за намаляване на кръвното налягане. Най-много целулоза се съдържа в зеленчуците, плодовете и едрозърнестия хляб. Включете в менюто си трици, фасул, овесени ядки. Бонбоните и сладките заменете с фурми и други сушени плодове. Вместо месо, купувайте риба и морски продукти. Рибата е много полезен продукт, защото съдържа така необходимите за организма ненаситени киселини.

ВРАГ НОМЕР 2 - СОЛТА
Сама по себе си готварската сол не предизвиква хипертония. Излишъкът на сол в храната затруднява работата на бъбреците, изкарващи водата от организма. А нарушаването на работата на бъбреците при хипертония е по-скоро правило, отколкото изключение. Лекарите твърдят, че една от първите крачки към намаляване на кръвното налягане е ограничаването на солта в храната.
Не е толкова тежко и трудно изпълнимо в храненето си да наблегнете на зеленчуците и плодовете, на орехите, бобовите растения, обезмаслените млечни продукти, сушените плодове. Няма да ви навреди, ако вместо готварска, използвате морска сол. А ако към варените зеленчуци нарежете в изобилие магданоз и копър, ще забравите да ги посолите.

ВРАГ НОМЕР 3 - ПИКАНТНИТЕ И ЛЮТИВИТЕ ХРАНИ
Отдавна е доказано, че хипертонията е болест на холериците - хора действени, страстни, бурно реагиращи, отстояващи личната си позиция. Каква храна може още повече да повиши техния темперамент? Вярно, лютивата храна и подправките действат възбуждащо: например печено месо със сол и марината, с черен пипер и всевъзможни подправки. Затова на хипертониците, особено на тези с увреждания на централната нервна система, се забраняват такива храни.

ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ!
Известно е, че намаляването на кръвното налягане с обикновен успокояващ препарат е много по-ефикасно, отколкото със силни хипотензивни средства. От това става ясно, че причината се корени в нервната система. А какво би било по-полезно от “успокоителна” диета от пресни зеленчуци, плодове и млечни продукти.

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ:
Не позволявайте на кръвното да скача!
Алкохолът и хипертоничната болест са несъвместими неща
В първия момент след употреба на алкохол съдовете се разширяват: състоянието на болния се подобрява, кръвното налягане спада. Но приятното усещане от това продължава кратко: настъпва вторичното действие на алкохола - съдовете още повече се свиват, кръвното налягане скача и се получава хипертонична криза, която не изключва смъртен изход.
Пушенето действа бавно, но по аналогичен начин. Заклетият пушач с хипертония се обрича на бързо прогресиране на заболяването. Ако не можете съвсем да изхвърлите цигарите, трябва да ги сведете до минимум.

Минералите:
КАЛИЯТ Е МНОГО ЦЕННА СЪСТАВКА
Два банана на ден ще ви помогнат за здравето
За разлика от натрия, който в изобилие получаваме от готварската сол, калият често не ни достига и това е неблагоприятно за почти всички жизнени функции, включително и за кръвното налягане. Много хипертоници приемат диуретични средства, които още повече намаляват съдържанието на калий в организма. А не всеки може да приема калий, още повече, че ако се предозира неговата употреба, става още по-лошо. Проблемът, разбира се, може да се реши, ако се консумират продукти, богати на калий.


100 грама сушени кайсии или няколко банана на ден ще ви избавят от опасността от странични ефекти, свързани с приема на калиеви препарати.

Оздравителна диета:
НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ ОРЕХИТЕ!
Орехите и бобовите растения са богат източник на витамини, магнезий, калий и калций, а така също и на целулоза и белтъчини, при това съчетани със слабонаситени мазнини и никакъв холестерол
А наскоро у тях е открита още цяла група нехранителни съединения. Изследванията показват, че тези вещества могат да оказват значителен оздравяващ ефект. Особено много се препоръчват бадемите - неслучайно бадемовото мляко е използвано като заместител на майчиното мляко.
Съществуват специални оздравителни диети, включително за хипертоници, които препоръчват всяка седмица по четири-пет пъти обядът да се замени с орехи и бобови растения. Не са за пренебрегване и кедровите плодове, а много полезен е и медът.

Билките
НАЙ-ДОБРИТЕ ПОМОЩНИЦИ
В аптеките има готови хипотензивни смеси, които водят до намаляване на
кръвното налягане.
Но съвсем не е необходимо да ползвате аптечните билки. Ще ви предложим рецепти от хипотензивна смес, която можете сами да си приготвяте и да използвате за профилактика или в началния стадий на хипертоничната болест.
- Вземете корени от валериана, листа от червена боровинка, плодове и листа от глог. Чаена лъжичка от тази смес заварете с чаша вода. Може да я оставите и да кипне, но не повече от пет минути. Това е обикновена смес, която може да се пие всекидневно вместо чай. Освен това е и много полезна.
Ако причината за вашата хипертония са бъбречни нарушения, то в случая особено много помага билката мечо ухо. Тези, които често ходят в гората, познават това растение, листата на което напомнят тези на черната боровинка. Нея можете да купите и в аптеките, но по-добре е да си я наберете сами и да си я сварите като чай.
Но не забравяйте, че хипертонията е тежка и опасна болест и основното лечение трябва да бъде проведено от лекар.

Профилактично ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ Е “ПРИЯТЕЛ”
В някои райони с много дълго лято и много слънце от векове се пият големи количества зелен чай
Той укрепва сърцето, “измива” токсините от организма и помага леко да се понесе горещината. Но освен това зеленият чай притежава и чудесно хипотензивно действие. Този приятел на хипертоника намалява кръвното налягане, а при редовна употреба е и средство за профилактика на хипертоничната болест. Разбира се, ако сте със сериозна хипертония, не трябва да се заблуждавате, че зеленият чай ще намали кръвното ви налягане от 200 на 120. Зеленият чай не може да замени нито лекаря-специалист, нито специалната диета, но в комплексната терапия трябва да заема достойно място.


блитц.бг

Няма коментари: