вторник, 2 септември 2008 г.

Зимата е рисков сезон за хипертониците

Последните изследвания на група български медици доказват, че развитието на хипертонията зависи от това, с какво се храним. В повечето случаи храната е причина за високото кръвно налягане

Здравейте на всички! Не знам защо, но не обичам зимата. Може би, защото винаги имам проблеми с кръвното налягане. През лятото не чувствам така наложително да се съобразявам с хипертонията си, но през зимата проблемите ми стават много сериозни. Имам предвид храната: свинско месо по празниците, без което не можем, туршии, консерви и т.н. Две от познатите ми от квартала с високо кръвно налягане починаха в началото на януари миналата година. Искам да ви попитам рисков сезон ли е зимата за хипертониците. Какви са първите мерки, които трябва да вземем, преди да ни захлупи зимата?

Стойка Манолова – София


Първото нещо, което трябва да направите в началото на зимата, е да се качите на кантара и да видите колко ви е наднорменото тегло. За възрастния човек, пък и не само за него, е достатъчно да се храни с продукти, които му осигуряват около 2000 калории на ден. Тези калории са напълно достатъчни да покрият енергийните нужди на организма. При наднормено тегло обаче организмът изразходва два пъти повече калории и затова през ноември и декември те трябва да се намалят наполовина. Затова най-подходящите диети за хипертониците са тези, които гарантират намаляването на калориите наполовина.

При такава рязка промяна на режима за хранене човек може да усети лек дискомфорт, но това е напълно нормално и ще премине много бързо. Налага се този метод за намаляване на калориите да се приложи именно през зимата, защото организмът започва да изпитва витаминен глад. Изчезват плодовете и зеленчуците, българинът няма навика да пие комплексни витамини като лекарствено средство. По този начин организмът отслабва и гладът за месо, за кисело и солено става неконтролируем. Хипертоникът изпитва адски глад и се тъпче с каквото му попадне. Без да подозира, че това е фатално за него.


блиц.бг

Няма коментари: