понеделник, 8 септември 2008 г.

15% от хората с високо кръвно са под 30 години

15% от хората с високо кръвно са на възраст под 30 години. Това показват резултатите от тридневната кампания за безплатно мерене на артериалното налягане в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Сливен, проведена от кардиолозите на УМБАЛ „Свети Георги”. За три дни във временните пунктове за мерене на кръвното налягане са прегледани 2000 човека.

Отчитаме подмладяване на пациентите, които се оплакват от високо кръвно, тъй като до преди 10 години делът на тази група е бил едва 2-3%, съобщи доц. Федя Николов, началник на Кардиологичната клиника в Университетската болница и зам.-председател на Националното кардиологично дружество в България. Според него артериалната хипертония е една от причините и за повишената сърдечно-съдова смъртност, където България, Украйна и Румъния са на едно от челните места в Европа. Статистиката в трите страни сочи, че 10 на всеки 1000 души умират от сърдечно-съдови заболявания, причинени от хипертония. За сравнение, в развити държави като Франция, Испания и Холандия от такива усложнения умират 3 пъти по-малко хора.

Обобщените резултати сочат, че 65% от прегледаните пациенти имат високо кръвно. От тях 155 души са под лекарско наблюдение, останалите не се грижат за състоянието си по различни причини – не мислят, че има опасност за живота им или не знаят, че имат хипертония, подчерта шефът на Кардиологичната клиника в Пловдив. Изследванията на пловдивските кардиолози показват, че от артериална хипертония страдат 42,8% от мъжете и 39,7% от жените на възраст от 25 до 64 г. Едва половината от 100 хипертоници са наясно със състоянието си, една четвърт от останалите не вземат никакви мерки. Изключително малко пациенти - 12 на 100 човека, се лекуват правилно, обясни доц. Николов.

Усилията на кардиолозите тепърва се насочват и в областта на прехипертония – пациенти, които още нямат признаците на заболяването, но са предразположени към него. Заседналият начин на живот, стресът, приемането на храни с високо съдържание на сол, тютюнопушене, и алкохол в прекомерни количества са сред основните фактори за развиване на хипертония. Трябва да се следи и обиколката на талията, като при мъжете тя не трябва да е по-голяма от 94 см, а при жените – 80 см, заяви доц. Федя Николов. Наличието на кафяв тип мастни тъкани в тази област носи по-голям риск от развиване на атеросклероза и диабет с инсулинова зависимост, допълни той.


нюз24.бг

Няма коментари: