събота, 30 август 2008 г.

Коензим Q10 намалява лекарствата против хипертония

Коензим Q10 наистина е съвременен хит в нашите знания за витамините. Той не е витамин, но го има във всяка клетка на организма и участва много активно в обмяната. Коензимът е важен антиоксидант - унищожава вредните остатъци от окислението в клетките и така ги предпазва от раково израждане.

Коензимът се намира в много храни - телешко месо, бъбреци, фъстъци, риба, соево масло. Пълноценното хранене поддържа достатъчното количество в тъканите. Но с напредване на възрастта това необходимо количество намалява. Затова е важна хранителна добавка за възрастните - макар че от количеството, което се консумира, се усвоява едва една трета.

Коензимът повлиява високото кръвно налягане и го нормализира, снижението е с 20 до 30 мм живачен стълб след лечение в продължение на две седмици. При такова лечение е възможно да се спрат от едно до три от прилаганите лекарства срещу хипертония. Изследвания на германски учени пък доказват, че коензимът е специфично лекарство за увредения сърдечен мускул.

Дори ниски дози дават много добър ефект при исхемична болест на сърцето. Наши наблюдения също говорят, че коензимът повлиява отлично сърдечния мускул и усилва неговата работоспособност.

lekar.bg

Няма коментари: