четвъртък, 28 август 2008 г.

Атеросклерозата засяга и сърцето

При засягане на коронарните артерии се стига до недостатъчно доставяне на кислород т.е. исхемия на миокарда (сърдечния мускул). В този случай се говори за исхемична болест на сърцето. При остро настъпващо нарушение на кръвоснабдяването на миокарда се стига до миокарден инфаркт.

- Гръдната жаба (ангина пекторис) се характеризира с периодично настъпващи болки в гърдите, особено зад стернума (гръдната кост). Тези оплаквания се засилват при физическо и психическо напрежение.

- Миокардният инфаркт протича със силна болка в гърдите, с излъчване към ляво рамо и лява ръка. Тази болка е съпроводена с чувство за слабост, прималяване, изпотяване, чувство за страх. В зависимост от локализацията и големината на засегнатата област е и клиниката и прогнозата на инфаркта. Лечението на острия инфаркт е разбира се задача на кардиолозите, но успехът му зависи от бързината на започване на това лечение, така че всеки човек трябва да познава заболяването, за да може да потърси своевременно медицинска помощ.

Интересно е, че първите прояви на коронарната сърдечна болест са само в 40 % под формата на ангина пекторис, докато в 40 % от случаите първата проява на заболяването е миокардният инфаркт и при 20 % - внезапната сърдечна смърт!

- При засягане на мозъчните артерии се стига до развитие на мозъчно-съдова болест. Проявите на хроничната мозъчна атеросклероза са нарушения в умствената способност, моториката (нарушена координация, залитане) и депресия. Острата форма на мозъчно-съдовата болест е мозъчният удар или инсулт.


лекар.бг

Няма коментари: