четвъртък, 28 август 2008 г.

Храна за сърцето

Повече от 60 на сто от сърдечноболните са увредили най-важния си орган с нездравословно хранене

Храна за сърцето Против атеросклерозата сме публикували толкова много рецепти, има толкова много медикаменти, но ние ще ги повторим, дано ги запомните и изпълнявате.

ОСНОВНИТЕ ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА ЗА СЪРЦЕТО

• Зехтинът ни спасява от инфаркт.

• Виното предотвратява атеросклерозата.

• Бадемите намаляват нивото на холестерола.

• Обикновените продукти и напитки имат удивителната способност да защитават сърцето и кръвоносните ни съдове от увреждания.

КАКВО ДА ПИЕМ, ЗА ДА Е ЗДРАВО СЪРЦЕТО?
ЧЕРВЕНО ВИНО. 1-2 чаши на ден значително намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Лечебното му действие се дължи на съдържащия се в него антиоксидант резвератрол, категорични са учените. Той предотвратява окисляването на липидопротеидите с ниска плътност в кръвта - основна причина за атеросклерозата. Този антиоксидант се съдържа най-много в червеното вино. В сока на
червеното грозде той е почти два пъти по-малко, а в бялото вино присъства символично.

ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ. Дори този, който пие само 1-2 чашки зелен чай на ден, почти наполовина намалява вероятността да получи сърдечни пристъпи. Биофлавоноидите, открити в зеления чай, като антиоксиданти са 25 пъти помощни от витамин Е и 100 пъти - от витамин С. Холандски учени са доказали ефикасността на тази напитка при профилактиката на инсулт. Хората, които са приели голямо количество биофлавоноиди от зеления чай, рядко получават инфаркт. А хората, които пият повече от 4 чаши зелен чай на ден, намаляват риска от сърдечен удар със 75 процента в сравнение с тези, които пият по-малко от 3 чаши дневно.

КОЛКО ЧАЙ Е ДОБРЕ ДА СЕ ПИЕ?
Специалистите съветват да се пие не по-малко от 6 чаши зелен чай на ден, за да се получи максимална защита. Подслаждайте чая с мед или със сладко от малини. Доказано е, че всекидневното приемане на 4 супени лъжици мед увеличава нивото на антиоксидантите в кръвта. А 7 чаени лъжички сладко от малини на ден укрепва стабилно коронарните артерии.

ВОДАТА. Американски учени са установили, че изпиването на 5 чаши обикновена вода на ден значително намалява риска от инфаркт. В продължение на 6 години те са наблюдавали 20 000 здрави мъже и жени от 38 до 80 години. При жените, които изпивали повече от 5 чаши вода на ден, рискът да умрат от инфаркт намалял с около 40 процента, отколкото при тези, които пият по 2 чаши вода на ден. При мъжете този процент е 54 на сто.


лекар.бг

Няма коментари: