сряда, 13 август 2008 г.

Ниско кръвно? Може да са проблеми с хормоните

Всяка една от 5 жени страда от хипотония

Ниско кръвно? Може да са проблеми с хормоните От 3 години кръвното ми започна да пада - 50/60, 100/80, почти всеки ден е различно. Бихте ли ме посъветвали какво да правя? Чувствам се много зле.

Ниското кръвно налягане само по себе си не представлява проблем и когато е нормално, а не в резултат на заболяване или на приемане на лекарства, е свързано с по-голяма (над средната) продължителност на живота.

Лечение се налага само когато кръвното налягане е твърде ниско, за да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за тъканите (особено мозъка, сърцето и бъбреците).

Причините, водещи до хипотония, са:

• Хиповолемия - наблюдава се при намаляване на течностите в организма, предизвикано от недостатъчен прием, от загубата им или от двете. По-често се среща лятно време при горещини, както и при повишена телесна температура и диария.
• Кръвозагуба - например при по-обилен менструален цикъл.
• Прием на медикаменти - за отводняване (диуретщи), за понижаване на кръвното налягане
• (антихипертензив-ни средства) и успокоителни (седативни препарати).

Хипотония та може да бъде есенциална (тя е най-честата форма) и вторична.

Есенциалната хипотония е с неуточнена причина, като резултат от вродени конституционални особености. Понася се добре. Среща се почти винаги при представителки на нежния пол и най-често не изисква лечение.

Вторичната е породена от някакво заболяване и лечението му обикновено води и до нейното излекуване.

Понякога при кръвоносните съдове, работещи с години при ниско налягане, настъпват структурни промени и хипотоникът в един момент се превръща в хипертоник.
В такива случаи дори и минимално повишение на кръвното налягане му се отразява като хипертонична криза. Предписаните, стабилизиращи налягането препарати, при най-малка неточност на дозировката може да предизвикат рязко падане на артериалното налягане.

В много клиники и институти по света се води успешна работа в посока лечение на хипотонията.
Лечението на това заболяване се състои от два основни метода: симптоматично коригиране на кръвното налягане с медикаменти и лечение на първопричината (чрез кръвопреливане, венозно вливане на течности и на солеви разтвори, промяна на стереотипа на хранене и прием на течности, лечение на фебрилно състояние, диария и др.).

Ако домашният ви апарат за измерване на кръвно показва ниски стойности, веднага се „вземете в ръце". Най-напред посетете ендокринолог. Възможно е основният източник на вашата беда да е хормонален дисбаланс, след отстраняването на който отново ще се почувствате човек.
Освен традиционните чай и кафе всичко солено също повишава кръвното налягане: солена риба, кисели краставички, кисело зеле.
Забравете за разширяващия кръвоносните съдове „твърд" алкохол.


лекар.бг

Няма коментари: