събота, 2 август 2008 г.

Как да се предпазим от инсулт? Симптоми и клинични форми на мозъчния удар

Как да се предпазим от инсулт?


Как да се предпазим от инсулт? Сърдечносъдовите заболявания, сред които и инсулт, са една от основните причини за смъртност почти в целия свят. Затова борбата с тях е много важна и колкото и банално да звучи, тя вече се поставя на
нова основа. За да бъде здрав човек, трябва да се научи да живее здравословно, като на първо време преосмисли вредните си навици и се заеме с тяхното преодоляване и отказване. Много от тези навици са дълбоко вкоренени у нас, затова е толкова трудно да бъдат премахнати. Защото доброто здраве е най-добрата награда за всеки. Трябва да бъдем оптимисти, за да можем крачка по крачка да постигаме целите си. Здравето означава благополучие и не трябва да се отчайваме, защото не гоним съвършенство - съвършенството е недостижима цел. От нас се изисква да живеем здравословно, защото сме отговорни за своето здраве.

Симптоми и клинични форми на мозъчния удар

Инсултът означава нарушение на мозъчното кръвообращение. Мозъчните тъкани получават около 15 % от цялата кръв, която сърцето изтласква, защото поддържането на функционалната активност се нуждае от постоянен приток на кислород и глюкоза.
За разлика от клетките на другите органи, мозъчните клетки са неспособни да съхранят енергията, която получават при окисляване на глюкозата. И затова, когато мозъкът престане да се снабдява с кислород, човек може да живее само няколко минути. Това може да се случи при спиране на дишането или прекратяване биенето на сърцето. Веднъж загинала, мозъчната тъкан не може да се възстанови.

В 10 на сто от случаите настъпването на инсулта се съпровожда с характерни симптоми. Микроинсултът може да предизвика загуба на чувствителността от едната страна на тялото, нарушение на речта, а понякога и засягане на окото от тази страна. Такива пристъпи обикновено продължават по-малко от 30 минути, след което нормалната активност постепенно се възстановява.

Но в случаите, когато причината за инсулта е тромб, симптомите се запазват по-дълго време и се изразяват в забавени реакции, главоболие, изчезване на дясната половина на полезрението, затруднена реч, слабост и накрая парализа. Около две трети от всички случаи на мозъчен инсулт са обусловени от запушване на артериите, подхранващи мозъка. Много по-опасно състояние е кръвоизливът в мозъка, който се предизвиква от спукване на мозъчната артерия. 15 на сто от всички случаи на инсулт се получават именно по тази причина, като 50 на сто от болните умират. Тази форма е по-опасна от исхемичния инсулт, защото “изливащата” се от спуканата артерия кръв “убива” околните мозъчни тъкани. Друг вариант е аневризмата, която, за съжаление, е по-често срещана при младите хора.

Основната причина за инсулта е повишеното кръвно налягане. Хората с високо кръвно получават 3-4 пъти по-често инсулт от тези с нормално налягане. В най-рисковата група попадат възрастните хора, пушачите, алкохолиците, болните с диабет, прекаралите операция на сърцето, а също и хората с прекаран по-рано инсулт. Статистическите данни показват, че това заболяване най-често се среща при мъжете, при хората с тъмен цвят на кожата, както и при тези, чиито родители са пострадали от инсулт. Както се казва, това са вероятните “жертви” на инсулта. Не можем все пак да не отбележим, че през последните десетилетия смъртността започва да намалява. Особено в САЩ, където хората започнаха да следят не само теглото си, но и нивото на своя холестерол, както и да отделят по-голямо внимание на това с какво се хранят. И не на последно място, разбира се, заниманията с физкултура.

белчохристов.ком

Няма коментари: