неделя, 31 август 2008 г.

Калият стимулира отделянето на вода и натрий от организма

Моля да обясните защо на хипертониците се препоръчва като подходяща, храна, която съдържа малко натрий и повече калий?
Запрян Илиев – Ямбол


Храната, която е бедна на сол (бедна на натрий) и същевременно богата на калий, сваля кръвното налягане по-ефикасно, отколкото само бедната на натрий храна. Потребността на човешкия организъм от калий е около 2000-3000 mg калий дневно и съответства приблизително на потребността от натрий. Докато обаче приемът на натрий без изключение е твърде висок, приемът на калий с всекидневната храна е по-скоро нисък. Това се дължи между другото и на факта, че при преработката на хранителните продукти се получава загуба на калий, докато с готварската сол се прибавя достатъчно натрий. По този начин съотношението натрий/калий се променя неблагоприятно.

Повишеният прием на калий обаче е желателен, тъй като той има предпазващо действие срещу покачващото кръвното налягане действие на натрия. Това може да изиграе роля още при профилактиката на високото кръвно налягане. При високо кръвно налягане повишеният прием на калий, между другото, стимулира отделянето на натрий и вода от организма, вследствие на което се понижава кръвното налягане. Повишеният прием на калий е полезен особено за пациенти, които взимат диуретици (обезводняващи хапчета) за сваляне на кръвното налягане. Само пациенти с напреднало нарушение на бъбречната функция трябва да ограничат приема на калий. При нормална бъбречна функция безпроблемно се отделят до 15 грама калий.


чудеса.нет

Няма коментари: