събота, 9 август 2008 г.

Кръвоносни съдове

Кръвоносните съдове представляват тръбната система, по която преминава кръвта, за да достигне до всички части на тялото. Те имат голямо значение за нормалното функциониране на органите и системите в човешкото тяло.

Съществуват следните типове кръвоносни съдове:

  • артерии
  • артериоли
  • капиляри
  • венули и вени

Артерията представлява голям кръвоносен съд, изнасящ богата на кислород (артериална) кръв от сърцето към органите и тъканите. Артериите са с голям диаметър и дебели еластични стени и издържат много високо кръвно налягане. Преди да се съединят с капилярите, артериите се разделят на по-тънки разклонения, наречени артериоли.

Капилярите са най-малките кръвоносни съдове, които съединяват артериолите с венулите. Благодарение на много тънките стени в капилярите протича обмен на хранителни и други вещества (кислород, въглероден окис) между кръвта и различните тъканни клетки. В зависимост от нуждите от кислород и други хранителни вещества, различните тъкани имат различно количество капиляри.

Вените са разположени почти паралелно на артериите и пренасят обратно към сърцето богата на въглероден диоксид (венозна) кръв от органите и тъканите.

Венулите са миниатюрни съдове, съединяващи капилярите с вените.




протекция.ком

Няма коментари: