събота, 2 август 2008 г.

Как да се спасим от Инсулт

ВИСОКО КРЪВНО

24 на сто от получилите инсулт умират още през първия месец, а през първата година - още толкова

Заради резките променив атмосферното налягане през пролетта и през есента, настъпва тежко изпитание за метеочувствителните хора. Тези явления се отразяват негативно на кръвоносните им съдове. Те губят своята еластичност, в тях се образуват атеросклеротични плаки, свиват се и в такива случаи е възможно да се стигне до инсулт. Страда мозъкът, който е необичайно чувствителен към недостига на кръв и на кислород, частично или изцяло се уврежда централната нервна система. За много хора това може да завърши с инсулт. Нарушенията в мозъчното кръвообращение са истинско бедствие за организма. На всеки пети българин медиците поставят такава диагноза.

Как да се избегне подобна катастрофа
Ако се наложи да оказвате помощ на човек, който е получил инсулт, най-важното е да не се пропусне времето за медицинска намеса. Ако лечението започне в първите минути след мозъчния кръвоизлив, то при всички случаи ще бъде успешно. Три часа (максимум шест часа) след инсулта в мозъка настъпват необратими патологични изменения, които при навременна намеса на лекар могат да бъдат предотвратени.
Понякога обаче, дори и след оказване на своевременна помощ, болният може да остане инвалид, за който ще трябва постоянно да се грижат. Затова най-добре е инсултът да се предотврати, а не след като е настъпил, да се лекува.
блиц.бг

Няма коментари: