петък, 15 август 2008 г.

Как да повишим ниското кръвно налягане?

Много хора не смятат хипотонията за болест Дори и през ум не им минава да отидат на лекар!

На хипотониците често им е тежко и да нямат настроение – за тях е в реда на нещата. А загрижените роднини въздишат: “ Колко си блед!”. Колегите също се вълнуват: “Добре ли си?” Преживявнията им са разбираеми – хипотонията съвем не е безобидно заболяване, макар че от него не се умира.

За да се справим с този проблем, не трябва да зависим от колебанието на стрелките на барометъра. Но дори и това да се случи, трябва да потърсим изход.

ЗА ХИПОТОНИЯТА ДОРИ И ЛЕКАРИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ Е НЕСЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ
Хипотонията причинява на човека много неудобства. Понижаването на тонуса на съдовете и забавеният кръвоток водят до недостатъчно кръвоснабдявне и кислороден глад на главния мозък. Като резултат от това човекът е отпаднал, изморява се бързо, отслабва паметта му. От житейска гледна точка хипотонията е нещо като сънна болест:

• главата тежи;
• очите се затварят сами;
• всичко, което ви се иска, е да лежите и спите.

Най-често хипотонията засяга представителките на нежния пол. При капризи на природата и при месечните хормонални промени, понижаването на кръвното на лягане може да е значително. Друго нещо са страдащите от хипотония мъже. За специалистите отдавна не е тайна фактът, че ниското кръвно налягане и намалената полова функция са взаимосвързани.

Ако мъжът се справи с първото, тогава всичко ще е наред и с второто! Когато хипотоникът иска да се ободри, изпива още една допълнителна чашка кафе или си сварява силен чай. Но тези напитки само за кратко време подобряват състоянието му, а и към тях се привиква бързо. Няма да е лошо да си спомните за растенията, които ще повишат кръвното налягане.

ИМА ЛИ ВЪОБЩЕ ЕЛИКСИР НА БОДРОСТТА?
И така, вие сте решили да се заемете с билколечение. Обърнете внимание: ниското кръвно налягане (при което систоличното налягане не превишава 100 мм живак, а диастоличното - 60 мм) е, може би, симптом на някакво заболяване, например хормонални нарушения или сърдечносъдова недостатъчност.

КАКВО СЕ ПРАВИ В ТАКИВА СЛУЧАИ?
Обикновено хипотоникът отива в билзката сладкарница, купува си един шоколад и една кола и чака след половин час умората му да изчезне. Ако това не стане, ще добави и едно силно кафе. И както се казва - ще му светне в очите. До следващата хипотонична криза.


лекар.бг

Няма коментари: