вторник, 19 август 2008 г.

Поддържайте здравословно тегло

При наднормени килограми и много ниско тегло рисковете за здравето нарастват. Какво е нормално тегло? Обикновено за нормално тегло се приема това, което най-често се среща при хората. Приема се, че здравословното (препоръчително) тегло обуславя най-голяма работоспособност и вероятност за най-продължителен живот.

Как се определя препоръчителното тегло за възрастни?
Телесното тегло подходящо за вас зависи от редица фактори - пол, ръст, възраст, наследствени фактори (има препоръчителни указания за здравословно тегло). При телесно тегло според препоръките и неналичие на заболяване, заради което Вашият лекар Ви съветва да спазвате разтоварваща диета, не е необходимо да променяте теглото си. При наднормени килограми създавайте и се придържайте към здравословни навици за оптимална физическа активност и хранене. При децата се препоръчва оптимален прием от енергия и достатъчно хранителни вещества, за да растат и се развиват нормално. При деца с наднормени килограми се препоръчва избор на подходящи физически занимания, които ще ги радват, и питателна храна, но без свръхколичество калорийност.

Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при работа и прием на енергия с храната.

Движете се достатъчно. Умерено бързо ходене пеша по половин час най-малко три пъти седмично и/или подходящи гимнастически упражнения, физическа работа на открито, туризъм, различни видове спорт ще помогнат:

* да подобрите своята работоспособност;
* да укрепите организма си;
* да не позволявате Вашите килограми да нараства значително;
* да поддържате Вашето оптимално тегло.

Основен принцип, който трябва да спазвате, е постепенност.
При наличие на заболявания, предварително се консултирайте с лекар за състоянието си и за най-подходяща за Вас двигателна програма.

При провеждане на диета се препоръчва:

*рязката загуба на килограми да не бъде основна цел на редуциращата диета;

*продължителните редуциращи диети предизвикват недостиг на важни хранителни съставки;

*не бива периоди на значителни ограничения да се редуват с периоди на прехранване;

*да не се консумира алкохол;

*да се коригират погрешните хранителни привички.


гбг.ком

Няма коментари: