понеделник, 25 август 2008 г.

Храна срещу стрес

Пролетна умора, повишена раздразнителност, прекомерно натоварване в ежедневието, стрес – това са обичайни проблеми в забързания ритъм на живот. Някои се опитват да се преборят с тях, като взимат разтворими витамини. Това е добре, но не е достатъчно. Good Food ни предлага съвети как да настроим хранителния си режим, за да сме в кондиция.

Всъщност първите стъпки в борбата срещу стреса и преумората се правят от организма ни още преди да сме усетили.

Тялото започва да компенсира натоварването, но с това изчерпва резервите си и се стига до ненормално кръвно налягане, лошо храносмилане и кожни заболявания. В същото време рядко намираме време да готвим и да се храним здравословно. Получава се омагьосан кръг – по-лоша храна, стрес, още повече бързане, още по-лоша храна и т.н. Този кръг трябва да бъде разкъсан на всяка цена, ако искаме да преодолеем стреса и умората.

Първи крачки

Първата крачка е да започнем да се храним по-редовно. Обяснението „няма време” само влошава положението. Организмът има нужда от всички витамини и минерали, които изчерпва. Всички витамини от В групата например са естествен природен антидот срещу претоварване и стрес. Ако тялото ни изпитва недостиг на витамин В, това води до депресии, объркване, отслабване на паметта и безсъние.

Стресът е комбинация от много фактори, но ефектът му върху организма е опустошителен. Затова започни борбата с него отрано, а не изчаквай да те връхлети. Поддържай нормален хранителен режим и не забравяй плодовете.

Пренасищането с въглехидрати не означава, че те автоматично ще се преработят в енергия и всичко ще е наред. Напротив. Високото ниво на въглехидрати води до превъзбуда, а нивото на витамин В1 пада. В САЩ например национално проучване сред младежите установява, че 60 % от тях страдат от липса на желязо, 57 % от липса на витамин А, 43 % изпитват недостиг на витамин С, а 39 % на витамин В1. Всичко това е резултат основно от неправилно хранене.

Кога. Какво?

Витамин В има в млечните продукти, в яйцата, в зеленчуците с тъмнозелени листа, в ядките, в маята и в бананите. Затова е добре в натоварените периоди да се увеличи консумацията на тези продукти. Не е трудно – просто следобед хапнете един-два банана или шепа кашу без сол. В тези храни освен това има тирозин. Това е аминокиселина с голям енергиен ефект, която участва в синтеза на невротрансмитера допамин. Той пък е важен за концентрацията, двигателната активност и мотивацията.

Постоянно се пише и говори колко полезна е закуската. Но истината е, че много хора не закусват. А дори един плодов шейк или банан ще осигурят на организма ценна енергия. За да намалиш допълнително приема на въглехидрати, хапни корнфлейкс, но без брашно, а на базата на ориз. Избягвай кроасаните и мазните сладкиши, тъй като мазнината се преработва трудно. Високопротеинова и белтъчна закуска от яйца и чисто месо или пушена риба е чудесно начало на деня. Белтъчините повишават нивото на тирозин в кръвта.

Кафето – да или не

Аз например не мога без кафе. Докато не изпия задължителните си две чаши, съм некомуникативен, бавен и нямам нищо общо с обичайната си слънчевост и лъчезарност. Прекаляването с кафе обаче повишава адреналина (а не допамина или тирозина) и в крайна сметка се чувстваш емоционално изцеден и преуморен. Причината е в кофеина, а той се съдържа още в чая, колата и всички енергийни напитки, които поглъщаме, за да се държим бодри и работоспособни.

Разумното действие е умерено пиене на кафе и увеличаване на количествата вода и плодове, които поемаме. В плодовете има захари, но това е фруктоза – много по-полезна от захарозата.

Вместо кола пий вода и билкови чайове. Слушай организма си и хапвай каквото ти се яде, но в натоварени моменти подбирай правилната храна и напитки. Не се измъчвай със сложни диети – неминуемо ще ги нарушиш и от това само ще се почувстваш още по-зле.

Ориз за вечеря

За вечеря е добре да заложиш на ориз. Той подпомага мозъка в производството на серотонин. Това е моноаминен нервотрансмитер, който играе важна роля при регулирането на гневните изблици, агресията, внезапната промяна на настроението и спомага за подобряване на съня и апетита. Грубо казано, той провокира състоянието на приятна отпуснатост и сънливост, което ни обхваща след вкусна вечеря в края на напрегнат ден. Той е естественото успокоително на организма и поддържа доброто настроение. Синтезира се от триптофан при наличието на витамини В1, В3, В6 и фолиева киселина. Затова оризът, сиренето, фъстъците и месото са много добра база за вечеря. В ориза има още витамини В1 и В2, а дори минимален недостиг на тях може да доведе до нервопсихологични проблеми и до ненормална работа на мозъка.

Отговорността

Човешкият организъм е фино балансирана машина, която е изненадващо устойчива на тормоза, на който я подлагаме постоянно. Но нека не забравяме, че всички процеси в нашите тела са свързани и нарушаването на един от тях рано или късно води до нарушаване и на другите. Затова трябва просто да бъдем малко по-отговорни към самите себе си. И ако отделяме на храната поне половината от вниманието, което отделяме примерно на новите дрехи и обувки в магазина, ще имаме далеч по-малко проблеми и стрес.


зар.бг

Няма коментари: