събота, 2 август 2008 г.

Хапчета срещу високо кръвно налягане ще помагат за отслабване

Австралийски учени съобщиха, че хапчетата, които се приемат срещу високо кръвно налягане, биха могли да се адаптират, за да помагат на хора с наднормено тегло да отслабнат, предаде ДПА, като се позовава на в. "Сидни морнинг хералд".

Екипът на Майкъл Матай от института "Хауард Флори" в Мелбърн е работил с мишки, които са били пригодени по генетичен път да изключват действието на ангиотензин конвертиращия ензим (ACE), който стеснява кръвоносните съдове и така повишава кръвното налягане.

Хапчетата, които понижават кръвното налягане, потискат ACE. Лекуваните мишки са яли толкова колкото мишки, у които ензимът ACE действа, но са имали двойно по-малко тлъстини и са тежали 20% по-малко, въпреки че не са били по-активни от животните от контролната група.

Намаляването на теглото им е било свързано с по-висок метаболизъм, който се е запазил до края на живота им. Освен това лекуваните мишки са преработвали захарите по-бързо от нелекуваните, което означава, че имат по-малък риск от диабет.

Лекарствата срещу високо кръвно налягане може да се адаптират, за да помагат както за отслабване, така и за предпазване от диабет, твърдят учените.


актуално.ком

Няма коментари: