неделя, 17 август 2008 г.

Бабините "деветини"

Фасулът помага при подагра – той стимулира обмяната на веществата и отделянето на пикочна киселина. Консумира се по една порция на ден в продължение на четири седмици. Водата, в която е варен, също може да се използва – тя се изстудява и пие.

Морковите подобряват храносмилането – суровите моркови са подходящи при констипация – те имат слабително действие. Сварените пък помагат при разстройство. Ето как: 500 г почистени моркови се варят един час в 1 л вода. Пасират се и към тях се прибавя една чаена лъжичка сол. Получената смес се яде няколко пъти на ден.

Грейпфрутът предпазва от диабет – този плод понижава кръвната захар и от там предпазва от диабет. Преди всяко хранене трябва да се яде по половин грейпфрут.

Червената боровинка укрепва нервите – една чаена лъжичка от червената боровинка се накисва в 150 мл гореща вода и се прецежда. От отварата се пие всеки ден по една чаша.

Безсънието....
Две супени лъжици жълт кантарион се варят на слаб огън 5 минути в две чаени чаши вода. След като изстине, отварата се прецежда. Пие се по една кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене.
- Две супени лъжици стръкове от лазаркиня се нарязват на ситно и се заливат с две чаени чаши вряла вода. Киснат 1 час и се прецеждат. Пие се 3 пъти дневно по 1 кафена чашка преди ядене.

Ако сте се простудили....
ще ви помогнат пак цветовете (сушени или пресни). Две чаени лъжички залейте с вряща вода и оставете 10 минути. Прецедете и пийте (при възпаление на горните дихателни пътища или при суха кашлица) по една такава доза, два пъти на ден.

Ако имате суха кожа.....
смесете една шепа плодове (месестата част без кожите – пюрирана), една чаена лъжичка мед и един яйчен жълтък. Нанесете на лицето, оставете за 20 минути и отмийте с хладка вода.

Ухание на жасмин, розмарин и роза действат възбуждащо, повишава физическата и умствената работоспособност.

Масло от маточина, градински чай, сусам, бадеми и жожоба действат успокояващо, подобрява съня.

За релаксация на мускулното и нервното напрежение и преди медитация може да се използва лавандула, сандалово масло, кедрово масло, маточина и градински чай. Най-силен е ефекта при масажиране и втриване на маслото в кожата, но помага също и вдишване на аромата, както и пиенето на билкови чайове.

Ако страдате от главоболие, намажете челото и слепоочията с няколко капки лавандулово масло или го вземете вътрешно на бучка захар. При безсъние капнете от маслото на възглавницата си или я напълнете с цвят от лавандула.

При свръхнапрежение и нервна възбуда помага масаж на тялото със смес от 100 капки масло от маточина и 100 г сусамово (бадемово) масло или жожоба. Преди лягане можете да вземете топла вана, в която сте поставили по 20 капки лавандулово, сандалово и кедрово или хвойново масло, предварително разбъркани в 3 супени лъжици мед.
Намазване с есенция от майоран (културен риган) помага при мигрена и затруднено храносмилане.

Розмаринова есенция, смесена със зехтин, се използва за масаж при мускулна умора, ревматизъм и меланхолия.

Екстракт от бръшлян, смесен с есенция от риган, се използва за масаж при целулит (грапава кожа на бедрата).

Градински чай (и неговата есенция) подмладява, засилва половата потентност и помага при анемия и преумора.

При психична лабилност и плачливост се препоръчва есенция от мащерка, босилек и върбинка.

Масаж на корема, бричовете и бедрата с масло от розмарин, сандалово дърво и маточина изглажда кожата и премахва целулита (грапавата и хълмиста кожа).

При хрема и запушен нос се прави инхалация с няколко капки от следната смес: 1 г масло от лютива мента и по 4,5 г масло от евкалипт и клек на 1 л гореща вода.


козметиката.ком

Няма коментари: