петък, 29 август 2008 г.

Медикаменти за понижаване на холестерола водят до сърдечни болести

Статините, средства за лечението на „хиперхолестеролемия", която някои лекари наричат „неболест", стават все по-силни и биват предписвани във все по-високи дози на все повече хора - даже и на такива с „нормални" равнища на холестерола. Това, което често се пропуска от лекарите, е, че употребата на тези медикаменти води до изчерпване на коензим Q10 в тялото, което предизвиква умора, мускулна слабост, болезненост и сърдечна недостатъчност.

Още преди няколко години беше изпратена петиция до американската Агенция по храните и лекарствата да се изисква отпечатването на предупреждение върху опаковките на статините за предизвикваното от тях изчерпване на СоQ10. Тя беше придружена от обзор на изследванията при хора и животни, които потвърждават проблема. Мнозина обаче се страхуват, че той няма да получи нужното внимание.

Преди да продължат да предписват статините като бонбонки на милиони хора, лекарите трябва да погледнат фактите в лицето. Всички пациенти, които ги приемат, рано или късно, развиват дефицит на СоQ10. Онези, които поначало имат ниски нива на коензима (старите хора и пациентите със сърдечна недостатъчност), започват да проявяват симптоми и признаци сравнително бързо, след 6 до 12 месеца. По-младите могат да понасят статините няколко години, преди да започнат да развиват симптоми.

Крайният извод е, че когато третирате последиците от високия холестерол медикаментозно, вие по никакъв начин не лекувате причината за тях. В такъв случай не е изненадващо, че синтетичните лекарства предизвикват сериозни странични ефекти.

А защо да рискувате здравето си, вземайки медикаменти, като можете с няколко прости мерки да нормализирате холестерола си?

Първата е да ограничите максимално захарта и тестените храни. Това работи при повечето хора, освен ако нямат генетичен дефект, наречен фамилна хиперхолестеролемия.

Второ, приемайте висококачествено рибено масло или друга хранителна добавка, която е богата на полезните омега-3.

Ако сте жена в менопаузата или мъж, трябва да следите нивата на желязото си, защото повишеното желязо може да увеличи равнището на холестерола и да предизвика сериозно окислително увреждане в кръвоносните съдове, сърцето и други органи.

И не на последно място, спортувайте - редовните физически упражнения са друго важно средство за намаляване на риска от сърдечни заболявания.


лекар.бг

Няма коментари: