петък, 1 август 2008 г.

Билколечение на високото кръвно налягане

Обикновеният здравец е старо народно средство за лечение на високото кръвно налягане. Използваеми части са листата, цветовете и коренищата. Те съдържат етерично масло, кетони, флавоноиди, танини и други природоактивни вещества. Многобройно проучвания са доказали умерено намаляващия кръвното налягане ефект на т. нар. кръвен здравец /Geranium sanguineum/. Той притежава и известно успокояващо действие. Прилага се във вид на студен извлек:

* 2 ч. лъж. ситно нарязано свежо коренище от здравежа се накисват на студено с 2 чаши вода за 8 часа. Прецежда се и се изпива на части 3-4 пъти дневно.

Белият имел
е широко разпространено у нас растение; среща се предимно в Източна България и горите на Стара планина, Средна гора, Родопите и Странджа. Използваемата част са клонките заедно с листата, и то на имела, който паразитира по иглолистните дървета. Съдържа богата гама от природоактивни вещества, между които вискотоксин, холиподобно вещество, тирамин, витамин С и други. Белият имел понижава чувствително кръвното налягане и намира широко приложение за лечение на хипертонична болест и атеросклероза.

* 1 суп. лъж. стръкове от бял имел се поставят в 500 мл вода да врат 10 минути. Отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Зимзеленът е тревисто растение, разпространено в Средна и Южна Европа. Използваемата част са неговите листа. Прилага се за лечение на хипертоничната болест в първи и втори стадий. Установено е, че избирателното действие на мозъчните кръвоносни съдове, като премахва техните спазми, а оттам и възникващото главоболие. С други думи, билката е особено полезна при мозъчни форми на хипертоничната болест.

* 1 суп. лъж. ситно нарязани листа да се заливат с чаша вода, като се варят в продължение на 20 минути. Пие се 3-4 пъти дневно.

Във фитотерапията широко се използват различни комбинации на описаните билки, които задължително трябва да бъдат придружени с пикочоотделящи растения.

Ето друга рецепта за високо кръвно налягане:

* Взима се дяволска уста, мента, маточина, хмел /шишарки/, босилек, липа, и се смесва в равни количества. 2 суп. лъж. от сместа плюс 1 ч. лъж. канела, 1 ч. лъж. портокалови кори и седем зърна карамфил се запаряват в 500 гр вряла вода. Оставя се да кисне захлупено една нощ, а на сутринта се прецежда и се пие на три пъти през деня с лимон и мед.


дар-център.ком

Няма коментари: