петък, 25 юли 2008 г.

Билколечение - При висок холестерол

При повишено ниво на холестерола помага лечението с билки, защото се ускоряват обменните процеси, прочистват и укрепват организма.

Смесете 5 части жълт кантарион, 4 части бял равнец и една част цветове от арника. 1 супена лъжица от сместа залейте с чаша гореща вода. Оставете да престои, прецедете и изпийте сместа през деня на малки глътки. Предлагаме ви смес, която намалява усвоимостта на холесплерола, защото има полезни компоненти, които прочистват кръвоносните съдове. Смесете по 3 части плодчета от глог и черноплодна офика и по 2 части морско зеле, кора от зърнастец, царевична коса, лайков цвят, страхличве и листа от червена боровинка. Кората и плодчетата предварително се смилат. 1 супена лъжица от тази смес се залива с чаша гореща вода, след което ври на водна баня 15 мин., престоява 1 ч. и се прецежда. Пие се по 1/2 чаша след ядене 3 пъти на ден. Полезна е настойка от цветовете на елда. Достатъчно е да пиете по 1 /2 чаша 3-4 пъти на ден. Как се приготвя настойката -1 чаена лъжичка цветове от елда се сваряват в 1/2 л вода и настойката престоява 2 часа в затворен съд, след което се прецежда.

За намаляване нивото на холестерола помага ливадната детелина. Освен това тя притежава антисклеротично действие. Сложете 2 супени лъжици детелина заедно
със съцветията в емайлиран съд и залейте с чаша топла вода. Плътно затворете капака и нагрявайте на Водна баня в продължение на 15 мин. Прецедете, докато е гореща, и допълнете вода до 200 мл обем. От готовата отвара приемайте по 2 супени лъжици 3 пъти на ден преди ядене. Пийте 20 дни. Отварата от ливадна детелина се пази само 2 дни, след това си приготвяйте нова.

Ако холестеролът ви е постоянно повишен и вие не успявате да нормализирате нивото му, има риск от развитие на атеросклероза. Тогава пийте по 2 чаши на ден от следната настойка: смесете 3 части бял имел, 2 части корени от глог и 1 част плодчета от кимион. Залейте 1 супена лъжица от сместа с чаша вода и сложете за 20 мин. на водна баня и прецедете. Пийте по 1/3 чаша от настойката 3 пъти на ден.

Ако проблемът с нивото на холестерола при вас е сериозен, ви препоръчваме двумесечен курс на лечение със следната смес: 6 части дяволска уста; 4 части семена от копър; по 2 части полски хвощ, листа от подбел и жълт кантарион и една част горски ягоди. Залейте една супена лъжица от сместа с 2 чаши гореща вода. Оставете сместа да изстине, прецедете и пийте по една трета чаша 3 пъти на ден преди ядене. Курсът на лечение, както споменахме, е 2 месеца. След това се прави почивка от 1-2 месеца и отново можете да повторите.


лекар.бг

Няма коментари: