сряда, 30 юли 2008 г.

Бременността и кръвното налягане

Нормално е по време на бременността да имате проблеми с кръвното налягане.

Още при вгнездяването си яйцето разрушава стените на кръвоносните съдове на майката, за да черпи необходимите за развитието му хранителни вещества и кислород. Благодарение на кръвният обмен майка-дете то образува своя скелет, мускули, кожа и органи. Поради това обемът на кръвта на майката значително нараства заедно с нуждите на плода, които постоянно се увеличават. Кръвообращението и сърцето са първите засегнати механизми в тялото на майката. Нормалното кръвно налягане е 140/70 като за високо кръвно налягане се счита кръвно над тези стойности, за ниско - под тези стойности.

Всяко колебание на кръвното налягане от нормалните стойности нарушава кръвотока към плацентата, а с това и правилното захранване на плода с кислород и хранителни вещества. Ако не се стабилизира навреме, то прогресира в по-високо или в по-ниско (според кръвното ви налягане) и спира кръвотока към плацентата, което води до фатални последици за плода. В никакъв случай не лекувайте кръвното си налягане с лекарства, защото те довеждат до бъбречни проблеми.

Високо кръвно налягане - Хипертония
Възможно е да не почувствате дори резките колебания докато лекаря ви не го установи.Желателно е да имате апарат за мерене на кръвното налягане и ако не можете сама то някой друг да ви го мери 2 пъти в седмицата.
Признаци:
Подуване на ръцете,отоци по лицето и краката,бързо наддаване на телесното тегло което е повече от 1кг на седмица,главоболие и зрителни смущения.
Ако имате отоци по краката и стъпалата направете следния тест,вдигнете краката на високо и стойте така 30мин.Ако отоците не са спаднали означава че,се касае за проблем с кръвното.Ако отоците са почти или напално спаднали това означава че,имате застой на кръвта в долните крайници.
Лечение:
Яде се чесън, мед с орехи, салати, подправени с ябълков оцет, избягват се тлъстите мазни меса.
Предотвратяване застоя на кръвта в долните крайници:
Избягвайте дългото стоене права, всяка вечер си правете 10-15мин почивка с вдигнати крака като са над нивото на главата, спете поне през ден на лявата си страна с което налягането върху главната артерия която основно придвижва кръвта от долните крайници до сърцето намалява като по този начин се предпазвате и от разширени вени.

Ниско кръвно налягане - Хипотония
Спазват се същите предпазни мерки както при високото кръвно като се мери пак 2 пъти в седмицата.
Признаци:
Отпадналост, сънливост, горещи вълни по тялото, зрителни смущения.
Лечение:
Консумира се коприва или се пие чай от коприва, изпиване на чаша кока-кола, кафе или горещ шоколад, шоколадови бонбони, круши.


Прималяване

Оплаквания: /появява се 1 и 3 тримесечие/ - бременните жени по принцип са с ниско кръвно налягане и по тази причина усеща прималяване.
Симптоми: Виене на свят и нестабилност. Необходимост да седнете или да полегнете.
Какво да правите:

*Не стойте неподвижно твърде дълго време;
*Ако внезапно ви премалее, седнете и сложете главата си между коленете, докато ви стане по-добре;
*Когато лежите, седите или вземате топла вана, ставайте внимателно и бавно.
*Ако лежите по гръб, първо се обърнете на една страна.


бг-мамма.ком

Няма коментари: