четвъртък, 31 юли 2008 г.

Клинични стадии на хипертонията

Според наличието и тежестта на органните увреди, нанесени от артериалната хипертония, се различават три стадия на заболяването:

I стадий
– без обективни белези за органни увреди;

II стадий – наличие на белези за органни увреди - левокамерна хипертрофия, стеснение на артериите на ретината на окото, поява на белтък в урината и атеросклеротични плаки по големите съдове;

III стадий – поява на симптоми на органно увреждане:
- сърце – стенокардия, миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност;
- мозък – преходна мозъчна исхемия, мозъчен инсулт;
- бъбреци – бъбречна недостатъчност;
- очи – кръвоизливи и отоци в ретината с нарушения в зрението;
- съдове – заболявания на аортата (дисекираща аортна аневризма) и на периферните съдове (хронична артериална недостатъчност).

Важно е да се знае, че с напредването на възрастта честотата на артериалната хипертония всред населението прогресивно се увеличава. Най-големият процент от артериалната хипертония се пада на лекостепенната хипертония според епидемиологичните проучвания – около 70% от случаите. Независимо от това, че смъртността при нея е най-ниска, тя е причина за редица усложнения и болестни промени. Най-често тази форма на хипертонията се установява случайно при медицински преглед, като високият процент на на известната хипертония задължава както лекарите, така и пациентите да следят активно и ежедневно стойностите на артериалното налягане.



хелтх.бг

Няма коментари: