събота, 26 юли 2008 г.

Солта е пръв приятел на хипертонията

Връзката между употребата на сол и хипертонията е установена преди повече от сто години.

В съвременната медицина за нормално се смята кръвно налягане с показатели, не по-високи от 140 горна и 90 долна граница. Горната граница характеризира изтласкването на кръв от сърцето към аортата и силата на свиване на сърдечния мускул.
А долната характеризира тонуса на кръвоносните съдове.

В недалечното минало, когато нямаше ефикасни лекарства против хипертонията, при повишено налягане до 165/95 не се налагала спешна медицинска намеса. Лекарите се ограничавали с препоръки да се промени начинът на живот, повече движение, по-малко сол и мазнини.

Първите експериментално-клинични работи, изследващи връзката повишено кръвно налягане - употреба на сол, се провели в средата на миналия век -1940-1950 година. При едно от тези изследвания поставили една група пациенти с хипертония на 48-дневна оризово-плодова диета с ниско съдържание на натрий. Резултатите били следните: при 65 от тях горната граница на кръвното налягане спаднала от 197 на 151, а долната - от 115 на 97. Трябва да отбележим, че не били приемани никакви лекарства, а само въпросната диета.

Внимание!
В САЩ било изчислено, че намаляването на кръвното налягане само с 5 пункта (следователно намаляват и нежелателните последствия) на цялото население би довело до икономия от 21 милиарда долара в системата на здравеопазването.
През последните десетилетия в хранително-вкусовата промишленост и заведенията за обществено хранене почти се удвои количеството сол в менюто на хората. В същото време намаля общият обем тежка физическа работа, при което натрий се отделя не само с урината, но и с потта.

Еволюцията на човека и животните създаде приспособителни механизми, намаляващи загубата на сол, но нищо допълнително не се случи за изхвърлянето на същата тази сол от бъбреците.

Нашите вкусови рецептори са чувствителни към пресолените продукти, особено ако са в течен вид. Съвременните диетолози не дават никакви препоръки за киселите краставички, киселото зеле, колбасите или кренвиршите.


блитц.бг

Няма коментари: