сряда, 23 юли 2008 г.

Кръвното налягане при децата

Нарушеното кръвно налягане по принцип се отнася към списъка със “заболявания на възрастните “. Подобни проблеми обаче често се наблюдават и при децата. Едва ли ще учудим някого, ако кажем, че е от изключително значение навреме да се открият симптомите и да се проведе необходимото лечение.

Кръвното налягане зависи от активността на сърдечната дейност, от тонуса на артериите и може да се променя под въздействието на физическо натоварване, емоции, болести. Тези и много други причини оказват временно влияние на кръвното налягане, но след известен период то отново се нормализира.

Съществуват ситуации обаче, когато налягането се променя без видима причина, като при това промените са трайни – в продължение на месеци и години. Това явление се обозначава с термините – хипертония (при повишаване) и хипотония (при понижаване на налягането). При децата и подрастващите тези състояния могат да се срещнат и като “вегето-съдова дистония от хипертоничен или хипотоничен тип”.

Кръвното налягане при новородените:
момичета – 66/55, момчета – 77/55 mm Hg.
- През първата година от живота на бебето основно се повишава систолното налягане, достигайки до 90-92 mm Hg.
- До 7 годишна възраст увеличаването на налягането протича с бавни темпове, след тона започва да се увеличава по-бързо, като към 16-18 години достига характерните за възрастите величини.

Какво е прието да се смята за норма?
Нека кажем няколко думи за нормалното кръвно налягане. Мнозина знаят че степента му се обозначава с две цифри – например 120/80 mm Hg. Това означава че в момента на съкращаване на сърцето налягането в артериите се увеличава до 120 mm Hg. , а в момента на отпускане – намалява до 80 mm. Нормалното кръвно налягане е подложено на значителни индивидуални колебания, така например, за подрастващите горното (систолното)налягане може да бъде в границите 100-140 mm Hg, а долното (диастолното) – 70-90 mm Hg.

Подобни колебания се срещат и при децата, затова индивидуалните значения обикновено се сравняват със помощта на специални таблици, в които са указани нормалните граници за всяка възраст: Както вече споменахме артериалното налягане при децата се увеличава с възрастта.

Как да премерим кръвното налягане?
Най-важното е налягането да се измерва в спокойно състояние. Физическото натоварване, възбудата усилват работата на сърцето и артериалното налягане се покачва. Често при масовите медицински прегледи в училищата, учениците биват “замъкнати” в лекарския кабинет по време или след бурно междучасие. Децата нямат възможност да си поемат дъх и да се успокоят, в резултат на което при мнозина от тях се получават завишени цифри. Между другото обикновеното притеснение на детето от “тайнствената процедура” също може да има подобен ефект.

Налягането може да се мери в седнало или в легнало положение – важното е и последвалите контроли да се извършват в същото положение. От огромно значение при децата е размерът на т.нар. “маншон” на апарата за измерване на кръвното налягане – ширината му не трябва да надхвърля 2/3 от дължината на рамото. За съжаление при закупуването на апарати обикновено не се предоставят специални маншони на всички възрасти, а много от грешките идват именно от използването на неподходящи “маншони”.

Най-често при децата се наблюдава хипертония, докато хипотонията се среща значително по-рядко.



севги.инцилбг.ком

Няма коментари: