понеделник, 21 юли 2008 г.

Какво да правим ако имаме восоко кръвно?

Сърдечно-съдовите за­болявания са причинители на най-голям процент смър­тност в съвременното об­щество. Въпреки големия брой хора, страдащи от по­вишено кръвно налягане, едва ли (не само в България) ще намерим напътстваща дискусия върху хипер­тонията във вестникарските заглавия или централните емисии новини. На пръв поглед сърдечният инфаркт и мозъчният инсулт се поя­вяват внезапно, но за да се стигне до фаталния изход в повечето случаи са изминали дълги години, през които сме пренебрегвали сигнали­те за опасност. Ето защо наричаме хипертонията „тихия убиец".
Съвременната медицина разполага със сигурни и доказани средства за лече­ние на артериалната хипертония и последиците от нея. Ранната диагноза е почти 100% гаранция за значително удължаване на живота.

При доказано системно повишено кръвно налягане освен медикаментозното лечение, което ще Ви бъде предписано по преценка на Вашия лекар е необходимо да про­мените и начина си на живот, тъй като освен възрастта и наследствената обремене-ност, причини за повишеното кръвно налягане са и наднорменото тегло, стресът, по­вишената консумация на сол, липсата на движение, слабата имунна система, тютюно­пушенето, безпокойството, системната злоупотреба с алкохол, недоспиването и др.

Според последните проучвания намаляването на телесното тегло с 10 кг. може да намали кръвното Ви налягане с 5 до 20 единици (1 единица = 1mmgH). Промяна на режима на хранене в полза на плодовете и зеленчуците за сметка на животинските мазнини понижава налягането с 8 до 14 единици. Намалената консумация на сол - с 2 до 8 единици, увеличената физическа активност - с 4 до 9 единици, а умерената консумация на алкохол (до 1-2 питиета на ден) - с 2 до 4 единици. Препоръката е талията на мъжете.да бъде под 103 см, а при жените - под 89 см.

Ако кръвното Ви налягане е около предхипертонията (вж. по-горе), спазването на този здравословен режим може да го върне в нормалните граници. Ако въпреки това обаче кръвното налягане остане повишено, е необходимо прилежно медикаментозно лечение. Лекарства за намаляване на кръвното налягане се наричат антихипертензйвни средства. Те се делят на няколко групи - диуретици, Алфа и Бета блокери, Калциеви антагонисти, АСЕ инхибитори и др. Изборът на вида медикаментозно лечение зависи от преценката на личния Ви лекар. Прилежното приемане на предписаните медикаменти трябва да е следствие на Вашето дълбоко убеждение и съгласие в правилния избор на лечението. Съвременните тенденции при лечението на артериалната хипертония дават значителна преднина на АСЕ инхибиторите.



Чайкафарма.ком

Няма коментари: