Хипертониците са съветвани от лекарите да избягват тестените храни, картофите и ориза. Дали обаче тази диета е правилна?
Благодарение на кокоамините, които се съдържат в картофите, те спомагат за намаляване на кръвното налягане, показва изследване на британски учени.
Това тяхно свойство обаче почти изчезва след обработката им при пържене и печене, например при приготвянето на чипс. Затова специалистите съветват картофите да се готвят само чрез варене или на пара.
Новото качество на картофите е било открито случайно, по време на генетично изследване върху тях.
Кокоамините се използват в китайската традиционна медицина, но се извличат от други растения. За това че те се съдържат и в картофите досега бе неизвестно.
Тези вещества се прилагат широко и при разпространената най-вече в Африка сънна болест, която се предизвиква от ухапване на мухата це-це, обобщава Би Би Си.
здраве.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар