Редица заболявания без съмнение се отразяват на състоянието и вида на кожата. Но на кои промени е наистина важно да обръщаме внимание и как да ги “разчитаме” правилно?
• Ако кожата е придобила жълтеникав оттенък, трябва задължително да изследвате черния си дроб и жлъчката, тъй като са възможни възпалителни процеси.
• Бледата млечнобяла кожа може да е показател най-вече за два евентуални проблема: анемия, свързана с недостига на желязо, или нарушения в дишането, които са знак за заболяване на белите дробове. Желателно е да си направите кръвна картина и рентгенова снимка.
• Общата бледност, съчетана със синкав оттенък (особено в областта около носа и ноктите), е явен сигнал за проблеми със сърцето. Направете си ЕКГ и проба с натоварване под наблюдение на специалист.
• “Мраморната” кожа свидетелства за крехки кръвоносни съдове и образуване на подкожни хематоми.
• Отпуснатата и повехнала кожа е външна проява на хронично заболяване, което изтощава организма.
• Кожата, която лъщи, може да е признак за невротични разстройства.
• Мазната кожа е проява на хиперфункция на мастните жлези или е резултат от нарушения в липидния (мастния) обмен. Изследвайте храносмилателната си система и си направете пълна кръвна картина.
• Червените петна по лицето са сигнал за склонност към хипертония. Ако кръвта прилива към бузите и шията, това също е сигнал за високо кръвно.
• Сухата кожа (с вид на восък) може да е признак за хроничен гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника.
• Участъците суха кожа върху лактите са знак за общо намаляване на имунитета и авитаминоза, особено за недостиг на витамини от групата В.
• Бледата пореста кожа, с леки отоци, особено по лицето и прасците, е сигнал за евентуални бъбречни заболявания или други здравословни проблеми, свързани с отделителната система. Трябва да си направите изследване на урината, биохимия на кръвта и ултразвуково изследване на органите на малкия таз.
• Неравната кожа с различен цвят обикновено е реакция на прекалено голямото количество шлака и токсини в организма.
здраве.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар