
Резултатите от него показват, че какаото намалява риска от сърдечен удар и други сърдечносъдови проблеми с 10-20%.
И какаото, и чаят съдържат полифеноли - клас химични вещества, за които е известно, че се отразяват благотворно на сърдечносъдовата система. В какаото обаче полифенолите са от различен тип - процианиди, които са по-ефективни.
Полифеноли се съдържат и в плодовете, и зеленчуците. Затова в момента най-популярната препоръка към хората със сърдечносъдови проблеми е да употребяват по-големи количества именно от тях. Какаото обаче е по-богато на тези вещества и е доста по-ефективно, твърдят немските учени и предупреждават: "Не посягайте към всяко парче шоколад - само тъмният би свършил необходимото. Останалите видове съдържат твърде малко какао и твърде много захар или нейни изкуствени заместители.
лекар.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар