четвъртък, 4 юни 2009 г.

Морковите не били толкова полезни за очите!

"Яжте моркови, за да са здрави очите ви!" бе досегашното схващане. Ново изследване поставя под съмнение всеприетото мнение за ползата от бета-каротина.

Представата, че морковите, богати на бета-каротин, помагат на зрението бе подложена на съмнение. Резултатите от ново изследване предизвикаха сериозни колебания дали морковът и изобщо препаратите, съдържащи бета-каротин, са ефективни в борбата с най-разпространения вид на отслабване/загуба на зрението, свързана с възрастта. Възрастовата дистрофия на жълтото петно на ретината е основна причина за слепотата на хората на възраст над 65 години. Болестта се проявява в постепенна загуба на централното зрение, като затруднява, а после прави невъзможни четенето, управляването на автомобил и разпознаването на обекти. Според медиците лечение не съществува и загубата не зрението е необратима.
Преди се предполагаше, че бета-каротинът, който се приема с определени витамини и цинк, позволява да се забави или предотврати тази загуба на зрението. Но ново изследване доказа, че той не може да спаси зрението.
В изследването са участвали 21 000 лекари, една част от които в продължение на 12 години са приемали препарати с бета-каротин, а друга – плацебо (без да знаят това). Симптоми на възрастовата загуба на зрението са се развили при 162 участници, които действително са приемали бета-каротин и при 170, приемали плацебо.
Доктор Уилям Кристен, един от съавторите на експеримента, не е убеден дали получените резултати се отнасят и за жените, защото в изследването са участвали само мъже. Резултатите са публикувани в списание Archives
of Ophthalmology, но там липсват данни за ползата от морковите в чист вид. Единственото, което се препоръчва, е употребата на 5 порции плодове дневно, за да се осигури постъпването на питателни вещества в организма, които са значим фактор за поддържане на зрението.
Пушенето е един от рисковите фактори, провокиращи загубата на зрението. Медиците твърдят, че бета-каротинът, който се препоръчва за профилактика и лечение на зрението, увеличава риска от рак на белите дробове. Затова те винаги са препоръчвали на пушачите, загрижени за дистрофията на жълтото петно, да приемат витамини, които не съдържат бета-каротин. Но може би с получаването на новите данни тези предпазни мерки вече не са необходими.

по-здрави.инфо

Няма коментари: