5Синоними: Анис, бедренец. Разпространение: Градинско културно растение. (Цъфти през юни-юли). Използваема част: Плодовете, които се берат преди да узреят. (След събирането им се оставят да узреят).
Химичен състав: Плодовете – етерично масло, тлъсто масло – от глицеридите на палмитиновата, петрозелиновата, олеиновата, линалоловата киселини, холин, сигмастерин, бергаптен, умбилипренин, скополетин и др. Етеричното масло – аметол, диаметол, изоанетол, анизкетон, анизалдехид и анизова киселина.
Лечебни свойства: Отхрачващо, стимулира храносмилането. Етеричното мсло стимулира стомашната секреция, и както и движенията на ресничестия епител на бронхите, което е причина за секретолитичното му действие. Оказва спазмолитично действие. Плодовете предизвикват бързопреходно възбуждане на централната нервна система с последващо успокоение. Засилва се лактацията (отделянето на кърма). Кръвното налягане леко се понижава. Действа диуретично и нтибактерилно. Прилага се при безапетитие, язвена болест (намалява секрецията на солна киселина), метеоризъм, бронхит, трахеит, хистерия, високо кръвно налягане, жлъчна дискинези, недостиг на кърма, бъбречно-каменна болест, нередовна менструация, хълцане, чревни колики и др.
Начин на употреба: 1 чаена лъжичка счукани плодчета се запарват с чаша вряща вода за 15 мин. След прецеждане се изпива в продължение на 1 ден.
Анасоновото масло може да се употреби по 1-2 капки върху бучка захар 2-3 пъти дневно.
Рецепти от Космоса: Сок от растението (без корена) – 2 лъж. при ревматизъм
Отвара от прясно растение (без корена) – 2 лъж. при ревматизъм
Отвара от прясно растение (без корена, ври 5 мин) – 1 ч. при късогледство и далекогледство
Сок от растението 1 лъж. + 1 лъж. сок от киселец – при главоболие
Отвара от изсушено растение – 1 ч. при нарушено кръвообръщение
Отвара от сухо растение (без корена)1/2 ч. + 3 лъж. сок от коприва – при СПИН
Отвара от корените (пресни) – 1 ч. при воден плеврит
С отвара от растението (сухо) се прави гаргара при тонзилит (възпаление на сливиците).
алтернативна-медицина.далир.нет
Няма коментари:
Публикуване на коментар