сряда, 26 ноември 2008 г.

Един страшен враг с грозно име - холестерол

Направих за моя приятелка обобщение за всичко, което знам за борбата с повишения холестерол.

Ето каква обобщена диета за намаляване на холестерола си съставих:

Забрани:
Не се консумират масло, животински мазнини, колбаси, тлъсто месо.
Не се яде пържено, понеже е мазно.
Не се яде жълтък на яйце и черен дроб, понеже имат висок холестерол.

Ограничения:
Общата консумация на олио, вкл. в готвени неща, е до 1 супена лъжица дневно.

Препоръки:
Ядат се неограничено зеленчуци – сурови или готвени. Това е най-препоръчителната храна.

Всичко друго се яде умерено.

Спорно е дали трябва да се консумират сурови ядки. Печените не мисля, че изобщо са добра храна, понеже са солени и представляват кисела храна, но поне суровите имат свойството да увеличават добрия холестерол. Все пак съдържат доста мазнини и аз мисля, че е по-добре да се ядат умерено.

Лечебни храни:

1. Лечебна храна са ябълките, заради пектина. Ядат се всеки ден по колкото ти се ядат, примерно по една-две (по-добре е и повече). Който има някакви проблеми със стомаха, боя се абълките да не го дразнят, но даже и по една – две, поне да се ядат редовно.

1а. За допълнение към ябълките може и се препоръчва да се яде пектин по следния начин:

1 ч.л. пектин се разбърква в кисело мляко половин кофичка вечерта и се изяжда сутрин. Идеята е, че като престои няколко часа, пектинът по-лесно се яде, иначе не става.

Тоя пектин се купува от аптеките. Недостатъкът му е, че не е съвсем евтин. Обаче ако ябълките не можеш да ги ядеш, ако те ти дразнят стомаха или зъбите, тогава пектинът е задължителен.

2. Според една приятелка, която е лекар в онкологията, препоръчително е и една чаша червено вино един път дневно.

3. Според д-р Купър, този с “аеробиката на Купър”, според една негова книга, която съм чела, ако се пие повишено количество витамин С, холестеролните плаки се чистят от кръвоносните съдове. Резултатът ще бъде, че първоначално ще се увеличи холестеролът, тъй като нали той се отделя от плаките, но впоследствие, ще се стигне до прочистване.

Диетата за намаляване на холестерола се прилага не по-малко от три месеца, след което се мери отново холестерола. За по-кратък срок изобщо не може да се разчита, че холестеролът в кръвта ще се промени.

Впоследствие, ако диетата подейства, е добре тя да се превърне в начин на хранене, защото като се възстанови старият начин с много мазна храна, ще се възстанови холестеролът.

Ако диетата НЕ подейства, към нея според лекарите се добавят лекарство, което намалява холестерола. Лекар ще препоръча какво. Особеност на такъв род лекарства е, че не решават трайно проблема, а оправят кръвната картина, докато пиеш лекарството. Ако го спреш, холестеролът се възстановява.


На мен поради нарушена обмян на веществото диетата не ми подейства, и отказах да пия лекарства. Аз измислих една драстична диета, много “хард” и не е лесно да се спазва. Ползата от нея е, че наистина изчиства холестерола.

Идеята в мойта “хард” диета е, че ако човек си прочисти тялото от отрови, няма начин да не си прочисти и холестерола. За целта прилагах всички видове прочистване от отрови, които прочетох във всички достъпни източници:
А. пълно прочистване според йога – прочистване на храносмилателната система,
Б. пиене на лимон с вода, прочистване на черния дроб с грейпфрути и
В. всякакви други видове прочиствания,за които съм чувала или чела.
След като прекратих диетата, още две седмици продължих да отслабвам, от което малко се уплаших: предизвиках някакъв режим, когато организмът просто гори мазнините. Холестеролът ми се оправи.

Според моя доктор-ендокринолог, едно чувствително намаляване на килограмите неминуемо води до намаляване на холестерола.

Обаче по този въпрос, как диетата за отслабване влияе на холестерола, четох много интересни неща в книгата на д-р Пиер Дюкан ”Как да отслабнем трайно: Трайно отслабване на 4 етапа”. Според д-р Дюкан, ако човек ту отслабва с диета, ту напълнява, в кръвта му се отделят плаки през време на отслабването, а после се трупа нов холестерол с новото надебеляване. Затова ако теглото варира по йо-йо схема, човекът непрекъснато има повишен холестерол, и този начин на живот (ту да намаляваш, ту да си качваш килограмите) точно поради това е много вреден.

бглог.нет

Няма коментари: