сряда, 22 октомври 2008 г.

Ароматите лекуват

От незапомнени времена човечеството се съпътствува в своето развитие от ароматите. Те оказват благоприятно въздействие върху здравето, духа и настроението. Поради това етеричните масла са привличали вниманието на човека още от древни времена. Всяко етерично масло представлява деликатна и сложна комбинация от множество ароматични съставки (органични съединения), която му придава неговата уникалност.

Не случайно етеричните масла са наречени “хормоните” на растенията. Етеричните масла са силно ухаещи, бързо проникват през кожата и дихателните пътища и действат на организма антисептично, тонизиращо и психотерапевтично.Те имат противовъзпалителни, бактерицидни и антивирусни свойства. Именно на тези им свойства се дължи широкото им използване в последните години в ароматерапията.
Ароматерапията е метод за облекчаване или отстраняване на много страдания чрез използване на етерични масла. Същите се доставят в човешкия организъм чрез вани, масаж, ароматизираща лампа, специализирана и домашна козметика, ароматизиране на помещения и като хранителна добавка. Ароматерапията възвръща общото равновесие на организма, нормализира психическото състояние, регулира кръвообращението, поддържа концентрацията, самочувствието и работоспособността.

Розово масло
Розите отдават своята душа чрез аромата си, зареждат ни за да сме в хармония със себе си и околната среда. Розовото масло намира частично приложение в медицината като съставка в инжекционни разтвори, предписвани при заболявания на белите дробове. Препоръчва се и при заболявания от жлъчни камъни, действа противовъзпалително и противоспазматично. В древните медицински книги е отбелязано под името Oleum rosarum verum, Oleum rosaceum и др. Римляните пълнели дюшеците и възглавниците за гостите с цвят от рози. Аромата от роза възвръща поведенческите реакции, отстранява неврози, повишава работоспособността. “Царското масло” повишава еластичността на кожата, придава й мекота и гладкост, нормализира работата на потните жлези, отстранява възпаления и раздразнения. Розовото масло нормализира работата на ендокринната жлеза, отстранява склеротични изменения на органите, регенерира клетки.

Етерично масло от бор
Антисептично, противовъзпалително и отхрачващо действие. Маслото от бор неутрализира неприятните мириси в помещения и по такъв начин пречиства въздуха.Увеличава защитните сили, тонизира при умствена умора и успокоява. Употреба: аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.

Етерично масло от здравец
Тонизира и укрепва нервната система и стимулира сърдечносъдовата дейност. Антисептик при грип и простуда. Има антицелулитно действие. Употреба: аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.

Етерично масло от копър
Отхрачващо и успокояващо действие. Съдоразширяващо и понижаващо артериалното налягане. Употреба: аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.

Етерично масло от лавандула
В целият свят лавандуловото масло се използва като основна съставка в препарати, които лекуват гнойни рани и гангрени. Лавандуловото масло е много добро средство за лечение на изгаряния. То е добро обезболяващо средство при главоболие и метеоризъм, невралгия. За тази цел се използват лечебни лавандулови вани или болното място се разтрива с лавандулов спирт. Известно е широкото му използване за инхалации при бронхит и пресипнал глас, заради силните му антисептични и противомикробни свойства.Лавандуловото масло убива много бактерии, особено стрептококи и златисто стрептококи, както и вируси.

Установено е, че лавандуловото масло притежава слабо успокояващи свойства. За това се използва при мигрена, неврастении, нервно сърцебиене. В терапевтични дози, лавандуловото масло може да възбуди централната нервна система, спомага за нормализиране функциите на вегетативната нервна система. Може да се използва при безсъниe, стрес, неврози, лошо настроение, снижена работоспособност, обща слабост и склонност към понижено кръвно налягане. Лавандуловото масло притежава и дезодориращо действие.Терапефтичният ефект се постига с помощта на аромотерапия (ароматизиране на въздуха в закрито помещение с пари от лавандулово масло) или с помощта на лавандулови лечебни вани.

Етерично масло от мащерка
Прекрасен антисептик и аналгетик при инфекции на дихателните пътища, ревматизъм и артрит. Стимулира кръвообращението, повишава кръвното налягане и стимулира изхвърлянето на токсични вещества от кожата. Използва се като хранителна добавка. Да не се използва при високо кръвно налягане! Употреба: аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.

Кориандрово масло
Премахва умората и чувството за нервност, болкоуспокояващо и апетитовъзбуждащо масло. Употреба: аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.


мистично.ком

Няма коментари: