сряда, 22 октомври 2008 г.

Нормализирайте кръвното с билки

Овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris)
Употребяема част: Използват се стръковете. Събират се по време на цъфтеж заедно с първите зелени плодчета, като стъблата се отразват на около 25 см от върха и към тях се прибавят здравите розеткови листа.
Действие: Кръвоспиращо, тонизиращо матката.

Приложения: При маточни кръвотечения по всяко време освен при бременност и преди раждане. Майки, на които по време на кърменето им се подуват гърдите, трябва да си запарятв една цедка овчарска торбичка, да я увият в кърпа и да се наложат с нея, както е топла.. Тази билка се препоръчва както при високо, така и при ниско кръвно налягане, защото добре регулира кръвообращението. Засилва съкръщенията на маточната мускулатура и свива периферните кръвоносни съдове. Употреба: 1 ч. л. от билката се запарва в 250 мл. вряла вода, кисне 20 мин. и се прецежда. пие се до два чаши на ден.

Запарващ компрес: Две препълнени шепи, по възможност прясна, овчарска торбичка се слагат в сито и се държат на водна пара. Задушената билка се слага в кърпа и се налага.


Пача трева (Poligonum aviculare)

Употребяема част: Използва се надземната част.
Действие: кръвоспиращо, повишава кръвното налягане.

Приложения: Прилага се при маточни кръвоизливи. В българската народна медицина се използва при обилна менструация и бяло течение, ускорява сърдечния ритъм, подпомага заздравяването на раните.
Внимание! Да не се употребява при възпаления на бъбреците и пикочниямехур!


Водно пипериче (Persicaria hidropiper)

Употребяема част: За лечебни цели се използва тревата, състояща се от цветоносни и плодоносни облистени стъбла, дълги около 40 см, събрани през периода на цъфтеж.
Действие: Кръвоспиращо, капиляроукрепващо, тонизиращо маточната мускулатура, болкоуспокоително.

Приложения: при вътрешни кръвотечения - чревни, маточни, при обилна менструация. В българската народна медицина се употребява при ниско кръвно налягане. Външно е подходящо за промивки при бяло течение.

Употреба: 1 с. Л. от биката се кисне в 500 мл. вряла вода, кисне 30 мин.. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Внимание: да не се прилага при възпаление на бъбреците и пикочния мехур


Полски хвощ (Equisetum arvense)
Употребяема част: Използва се лятното зелено стъбло, отрязано на около 20 см от върха. Да не се смесва с другите разпространени у нас видове хвощ, някои от които са отровни!
Действие: кръвоспиращо, противовъзпалително и реминализиращо.

Приложения: Приет вътрешно меигновено спира и най-силните кръвоизливи., при отоци от различно естество, високо артериално налягане, при бяло течение, засилва защитните сили на организма.

Употреба: 1 ч. л. се залива с 250 мл вряла вода, кисне 40 мин. До 300 мл. на ден на 3 или 4 приема. В случай на кръвотечение дозата от билката, която се запарва може да се увеличи на 2 до 3 лъжички на 250 мл. вода.


Бял имел (Viscum album)

Употребяема част: Използват се стръковете и листата. Дрогата притежава слаба своеобразна миризма и горчив вкус.

Действие: Снижава повишеното артериално налягане, което се свързва със способността му да разширява кръвоносните съдове и да премахва съдовите спазми. Смята се, че този ефект се дължи на съдържащия се в белия имел вискотоксин.

Приложения: засилва маточните контракции, увеличаване млякото на кърмещи жени, използва се при проблеми със зачеването. Отразява се добре на всички жлези и нормализира хормоналния баланс. Нормализира кръвното налягане, като повишава ниското и понижава високото. Действа укрепващо на сърцето. Препоръчва се при обилна менструация и продължаващи кръвотечения след раждане. Засилва контракциите на матката. В българската народна медицина се препоръчва за засилване млякото у кърмачките.

Употреба: Чаят от имел се приготвя само чрез студено накисване. 1ч.л. се накисва в 300 мл. студена вода за 8 ч. Дневната доза е двукратен прием по 50 мл.


Калина (Viburnum opulus)

Употребяема част: Кората, която се събира рано на пролет в периода на движинтензивното движение на соковете, со срубленных кустов, измельчают на куски, суши се на открито или чердаке. Изсушената кора се натрошава, а не добре изсъхналата – гние и не може да се троши. Съхранява се до 4 год.
Действие: кръвоспиращо, съдосвиващо, антисептично и противовъзпалително, намалява усещането за болка и възбудимостта на нервната система. Повишава тонуса на маточната мускулатура. За лечение на авитаминози.

Приложения: При маточни кръвотечения, болезнена менструация, при заплашващ аборт, при беззсъние, раздразнителност, повишено кръвно налягане.
Употреба: 1 ч. л. се слага в 500 мл. вряща вода, вари се 10 мин. Прецежда се веднага, пие се 3 пъти на ден хо 100 мл. преди ядене.


Жълт кантарион (Hypericum perforatum L.)

Употребяема част: Надземната част се събира в началото или през времето на цъфтенето чрез отрязване на облистените стъбла с цветовете и пъпките на около 20 см от върха. Не трябва да се събират прецъфтели стръкове.

Действие иприложение: Разнообразни и много полезни свойства - противовъзпалително, противомикробно, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, тонизира нервната система, подчертан кръвоспиращ ефект, подобрява оросяването на сърдечния мускул, засилва на сърдечната дейност, леко повишава артериалното налягане, има диуретичен ефект.

Внимание! Съдържащият се в растението хиперацин създава чувствителност към слънчево облъчване, затова тези, които употребяват дълго билката или нейни препарати, трябва да избягват по-продължително излагане на кожата на въздействието на слънчевите лъчи.


Невен (Calendula officinalis)
Употребяема част: За лечебна цел се използват цветните кошнички.

Действие: Доказано противомикробно и противогъбично действие и способност да ускорява заздравяването на рани.

Приложения: Кръвопречистващо, стимулиращо циркулацията, заздравяващо раните, за промивки на влагалището при гъбични инфекции. Подпомага растежа на нови тъкани, противовъзпалително, норвноуспокоително, противомикробно, понижава кръвното налягане, засилва работата на сърцето. Употребява се за предотвратяване опасността от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Употреба: В 500 мл. вряла вода се попарва 1с.л. от билката. Кисне 1 час. Дозата се изпива за един ден на 3 приема, 20 мин. преди ядене.


Дилянка (Valeriana officinalis)

Употребяема част: коренището.

Действия и приложения: Извлеци от корените на дилянката успокояват нервната система и удължават естествения сън. Екстракти и отвара от билката премахват сърдечните спазми, нормализират нарушения сърдечен ритъм и понижават кръвното налягане. Дилянката се прилага при безсъние, неврози, нервно сърцебиене, болезнена менструация, виене на свят и др.

Употреба: 1 супена лъжица от корените се накисва в 400 мл. студена вода за 8 часа. След това се прецежда, не се вари. Пие се два пъти на ден по 100 мл.

Внимание: Да не се предозира билката, тъй като е възможно отравяне


Елеутерокок (Eleutheroccus senticocus)

Употребяема част: Екстрактът от Елеутерокок повишава умствената и физическа работоспособност, повишава способността за концентрация, помага при умора – обща и сексуална.
Действа стимулиращо на централната нервна система, като създава условия за бързо и плавно преодоляване на последствията от стрес, нервно – психически разстройства, неврози и неврози в климакса. Помага на организма да се възстанови след прекарани тежки заболявания и оперативни намеси, повишава имунната защита на организма. Нормализира кръвното налягане, както в случаите на хипертония, така и на хипотония.


Арония (Aronia melanocarpa)
Употребяема част: плодовете, направени на сок, или изсушени за чай

Действие и приложение: сокът от Арония се отличава с богатство на биологично активни вещества : витамини (P, E и С), минерални соли и микроелементи, както и високото съдържание на йод, което стимулира функциите на щитовидната жлеза, има антиокислителен ефект в организма. Употребява се при високо кръвно налягане, подобрява тонуса и повишава защитните сили на организма.


Глог (Crataegus monogina)

Употребяема част: листа, цъфтящите връхчета и плодовете.

Действие и приложение: Глога има успокояващо въздействие върху централната нервна система и регулиращо по отношение на сърдечно-съдовата. Снижава кръвното налягане, подобрява работата на коронарните артерии, сърдечния мускул получава повече кислород. Увеличава се и силата на сърдечните съкращения и сърцето изпомпва повече кръв, подобрява кръвообращението поради съдоразширяващото си въздействие. Помага при безсъние, нервно напрежение, агресивни състояния, преумора, вегетативни нервни смущения (безпокойство, световъртеж, емоционална тахикардия). Понижава съдържанието на холестерол в кръвта.

Друго предимство на глога е, че при продължителна употреба, не се развива ефектът на привикването т. е. не се налага непрекъснато увеличаване на дозите, за да се постигне първоначалното действие на билката.
Употреба: Една чаена лъжичка цвят и листа от глог, се накисват в чаша вряла вода(около 150мл) за 15 мин.Пие се 3 пъти дневно по една такава доза. След няколко седмици може да се съкрати обедната порция. Всяка доза се приготвя непосредствено преди употреба, пие се топло.

За чаят от плодовете: 1 с.л. сухи плодове се накисват 400 мл студена вода от вечерта. На сутринта се кипват, киснат 1 час и се прецеждат. Чаят се пие на два пъти по 100 г.

Дозите не бива да се превишават, защото има опасност от спадане на кръвното налягане и забавена сърдечна дейност.


Офика (Sorbus aucuparia)
Употребяема част: Използват се плодовете.

Действие и приложение: Слабо понижава артериалното налягане, намалява холестерола в кръвна, естрогенна активност, при недоимък на витамин С.

Употреба: Сироп от пресни, добре узрели плодове. Един кг. Плодове се вари със 600 г захар. След отва плодовет се отцеждат, а сиропа се налива в бутилки и се стерилизира 15 мин.

Сушените плодове се варят на чай – 1 ч.л. се слага в 400 мл. вряла вода, кисне 15 мин. И се презцежда. Това е необходимата дневна доз, разпределена на няколко приема.


Горска ягода ( Fragaria vesca)
Употребяема част: Използват се плодовете и листата, които се берат зелени веднага след прибирането на плодовете. Сушат се на сянка.

Действие: Разширява кръвоносните съдове, снижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм и усилва съкратителната способност на сърцето и на матката. Препоръчва се при маточни кръвоизливи и при малокръвие.

Употреба: 1 ч.л. листа или плодове се заливат с 250 мл. вряла вода, кисне 20-30 мин. И се прецежда.


Черно френско грозде (Ribus nigrum)

Употребяема част: плодовете и листата.

Действие и приложение: Много подходящо за лечение на авитаминози, особено свързани със загубата на кръв. Подобрява съня, понижава кръвното налягане, нормализира стомашната микрофлора. Има изразен противовъзпалителен и противоалергичен ефект.

Употреба: Сок от пресни плодове – 3 пъти на ден по 1. с. л., сушените плодове се варят на чай в съотношение 2 ч.л. на 250 мл.вряла вода, киснат от 30 до 60 мин., пие се вместо вода.

Настройка от листа – в 400 мл студена вода се накисват 2 ч.л. листа, оставят се да престоят 24 часа и се прецеждат. Пие се вместо вода.


бебе.бг

Няма коментари: