четвъртък, 25 септември 2008 г.

Някои затлъстявания по-опасни ли са от други ?

Затлъстяването е увеличение на телесната маса. Оценка на тежеста се прави по индекса на телесна маса. Изчислява се по формулата - теглото: ръстът. Нормален ИТМ до 24, 9. От 25 - 29,9 - наднормено тегло, над 30 – затлъстяване. Заболяването е полиетиологично, като редица нарушения в хипоталамо - хипофизна ос, щитовидна жлеза, надбъбречни жлези, панкреас и яйчници могат да са причина. Извършването на хормонални изследвания е задължително преди започване на лечението. Средства на избор са диетичен режим, двигателна активност и медикаментозна терапия.

Някои затлъстявания по-опасни ли са от други ?

Да. Натрупването на тлъстини около ханша и бедрата е много по-безопасно от натрупването в горната част на тялото. Всъщност е здравословно, ако конструкцията ви леко наподобява круша. Гените са отговорни за различните варианти на натрупване на тлъстините - мъжете са програмирани да тлъстеят около кръста, докато жените ги трупат по-надолу. Тази разлика обяснява и по-големия процент смъртност от сърдечни заболявания сред младите мъже.
Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.
Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – сътношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека – т. е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни.
Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем!
То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни заболявания, и други. В резултат на всичко това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.

КАК МОЖЕ ДА ИЗБЕГНЕТЕ ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО?

Като промените хранителните и двигателните си навици, макар това да не е никак лесно. Важното е, че е възможно!
За да поддържате здравословно телесно тегло, спазвайте следните правила:
• Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на Вашия енергоразход. Съвременният човек в активна трудова възраст (30 – 60 години) упражнява ниска или умерена физическа активност, поради което средната енергийна потребност за мъжете е съответно 2583 ккал/ден и 2927 ккал/ден, а за жените - съответно 1988 ккал/ден и 2252 ккал/ден.
• Хранете се често и умерено (разпределете храната в 3 основни приема с 2-3 междинни закуски и намалете обема на порциите);
• Спазвайте определени часове на хранене; вечеряйте не по-късно от 2-3 часа преди лягане;
• Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци; редовно консумирайте варива и зърнени храни. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост;
• Избягвайте пикантните подправки и солта;
• Пийте най-малко 1,5 л вода и течности дневно;
• Намалете консумацията на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични;
• Ограничете консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и други), тъй като освен въглехидрати те съдържат и голямо количество мазнини;
• Движете се ежедневно, като ходите пеша или упражнявате леки физически упражнения.


диети-отслабване.ком

Няма коментари: