сряда, 10 септември 2008 г.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО - от преяждане или от... глад

Ако вземете решение да се заемете с отслабване, вслушайте се в нашите съвети. Само така ще разберете как да избегнете основния проблем при отслабване – повторно увеличаване на изхвърлените с труд килограми.

Диетичният парадокс
Знаете ли, че епидемията на затлъстяването се разпространява по целия свят правопропорционално на развитието на западната цивилизация? САЩ е лидер в западния свят не само в областта на научно-техническия прогрес, но и по отношение на затлъстяването.

Откакто в тази страна освен на хамбургери наблягат и на продукти, съдържащи хормони, на практика се развива неизлечимо затлъстяване.

По статистика две трети от населението (по-точно от 64 до 75 на сто) на САЩ страда от затлъстяване.

Ако си мислите, че американците консумират много мазни храни, а ние наблягаме на нискомаслени продукти, ще ви разочароваме. Тази мода “нискомаслени и обезмаслени продукти” е дошла пак оттам, оттатък океана - от САЩ.

САЩ и Канада са световни лидери по производство и потребление на обезмаслени и ниско маслени храни.

На техните пазари могат да се намерят рекорден брой разнообразни препарати за отслабване - от фармацевтичните лекарства до билковите продукти. Американците прилагат безброй “фантастични”, “магически”, “мигновенодействащи” диети. Като тези, които сега се предлагат на нас като съвременни открития и разработки.

Но американците не отслабват.

В САЩ вече забраняват “магическите” таблетки за отслабване
Тези многобройни диети и препарати за отслабване, на които много от нас вярват, отдавна са отхвърлени и отречени от много американци.

Става дума за популярната диета по ДНК, диета на Аткинсън (употребяване на повече белтъчини и мазнини от животински произход), диета на доктор Орниш (хранене с обезмаслени продукти), отслабване с помощта на вода, вегетарианска диета и т.н.

И изводът е очевиден - колкото повече диети се надпреварват да “помагат” за отслабването, толкова повече затлъстява населението на тези страни. В същото време в много други страни се извършват едва ли не “диетични грехове” и хората пак си остават стройни.

Какво да кажем за французите и за това, че не сядат на трапезата без животинско масло?

Или например за японците, които два-три пъти на ден си позволяват да ядат “страшния” въглехидрат ориз.

Може би ще си кажете, че просто са генетично слаби и стройни.

Обаче не е така. Онези от тях, които се подвеждат по модерните диети, веднага попълват броя на затлъстяващите.

И веднага попадат в армията от желаещите да отслабнат.

Но американците поумняват. Повечето от тях вече не вярват на митове и на това, че някаква диета може да помогне за нормализиране на метаболизма, след което да се върнат на любимия си начин на хранене.

Тази теза е уязвима най-малко от две гледни точки.

Първо, нашето тяло привиква към определени продукти, които сме свикнали да ядем от години
Отказвайки се от тях изведнъж, вие се залъгвате, защото паметта на клетките в организма не умира. Вашият организъм изчаква удобния момент, в който да ви накара буквално да се нахвърлите на необходимите му продукти. Именно това се случва с всички отслабващи с помощта на някаква диета. В един прекрасен момент те “се сриват” и вероятно всички се досещате какво се случва след това.

Второ, връщането след отслабването към “неполезни” продукти води до точно този резултат, от който сте се опитали да избягате
Ако не вярвате, погледнете какво се случва с милионите желаещи да отслабнат хора, които вече са пробвали. Желание да отслабнат – първият “участък от пътя”; диета с отказ от любими храни или рязко намаляване на калории - вторият; “реванш” на вашите мастни клетки и възвръщане на предишното тегло - третият. И често след това се развива тежка болест. Ето това е пътят, за който говорим. Не е наложително да се извърви целият този път. Защото човек се заиграва с единствения ценен капитал, който има - собственото си здраве, а понякога и с живота си.

И защо тогава трябва да се увличате по тези модерни диети, измислени от далеч не велики специалисти и здрави хора, след като има проверени от хилядолетията методи и подходи за създаване на прекрасно тяло и силен дух?

През последните години правителството на САЩ забранило използването на повече от 100 компонента (ингредиенти), на основата на които се построяват “магическите” програми за отслабване. И къде мислите отиват всичките тези забранени в Америка чайове, таблетки чудо и т.н.?

Нали не вярвате, че бизнесмените просто ще изхвърлят ей-така на боклука продуктите, за които са похарчили милиони долари, когато в света все още има места, където истерията по отслабването започва сега?


лекар.бг

Няма коментари: