
Макар че рибата е много полезен продукт, тя не е единственият източник на полиненаситените мастни киселини и антиоксиданти. Достатъчно количество омега-3 и омега-6 могат да се получат от орехите, семките и растителните масла. Орехите са богати на антиоксиданти (цинк, селен), освен това учените са открили в тях компоненти, поддържащи здравето на сърдечния мускул. Полезни са всички видове растителни масла: и слънчогледово, и маслинено, и орехово, и тиквено, и други. Макар и калорични, те са необходими на организма за нормалното храносмилане, за участие в строежа на клетъчните мембрани, следователно - това са продукти срещу стареенето. Добре е да редувате различни видове растителни масла в менюто си. Достатъчни са две чаени лъжички масло дневно - това е приблизително 180 ккал. Важно е растителното масло да не се подлага на термична обработка, тъй като под въздействието на топлината то преминава полинаситена форма, която е вредна за здравето, защото притежава канцерогенно действие.
Когато купувате растително масло, внимателно разгледайте етикета: олиото не трябва да бъде рафинирано, а зехтинът е добре да бъде студено пресован. Растителните масла се добавят към готовите блюда - каша, салата, супа. Те са полезни и придават аромат на ястията.
лекар.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар