събота, 20 септември 2008 г.

Има ли безопасен сезон за инфарктите и инсултите

През лятото исхемичната болест на сърцето и стенокардиите обикновено се успокояват, а това значи, че при тези болни няма опасност от инфаркт и инсулт. Сърдечният мускул не се нуждае от толкова кислород, колкото през зимата. За инсултите и инфарктите обаче няма сезон. Вярно е, през зимата рисковете за сърдечноболните и за хората с високо кръвно налягане са много повече, отколкото през лятото. Причините за това са няколко: храненето и ниските температури, мъглите и липсата на слънчеви дни. През зимата повече се консумират свинско месо, туршии и други опасни за хипертониците храни. Прекаляването с такива храни наистина може да предизвика инсулт или инфаркт.

Трябва да следите за стойностите на кръвното си налягане Изключително важно е да усетите симптомите навреме. Неовладяното покачване на горната граница на кръвното налягане може да предизвика инсулт. Затова е толкова важно при хипертонична криза да се търси лекар. Сърдечният удар се познава по особената пареща болка зад гръдната кост. Рядко, но понякога ударът възниква и без предупреждение. При болкови и парещи усещания в гърдите трябва бързо да потърсите лекар.

ПОМНЕТЕ
• Преди инфаркта възниква дискомфорт в гърдите, преди да настъпи болката.

• При най-обикновено усилие се усеща парене.

• Настъпва усещането за притискане от тежест върху гърдите.

• Не достига въздухът за дишане.

Най-вероятно някъде по кръвоносните съдове има атеросклеротична плака, която е тръгнала да се разкъсва, натрупват се тромбоцити, но се отмиват и все още няма запушване на кръвоносен съд. Има и още нещо - инфарктите зачестяват след вирусни инфекции независимо от типа на вирусите. Добре е при такива състояния да се взема по един аспирин на ден. Той разрежда кръвта и намалява риска от инфаркт. При дискомфорт в гърдите трябва веднага да се вземе една таблеткааспирин. Така се започва и лечението в болниците.


лекар.бг

Няма коментари: