четвъртък, 21 август 2008 г.

Инфаркт на миокарда

Какво представлява инфаркта на миокарда?
Острият инфаркт на миокарда, известен още като сърдечен удар, представлява сериозна и внезапна промяна на сърдечната дейност, характеризираща се с вариращи болки в гърдите, слабост, потене, гадене и повръщане; понякога се губи съзнание.
Инфарктът на миокарда представлява исхемична некроза, т.е. - загиване на част от тъканта на сърдечния мускул поради недостатъчното му снабдяване с кръв и кислород. Миокардният инфаркт е една от най-тежките форми на исхемичната болест на сърцето.

Статистика
Обикновено инфарктът се наблюдава в активната зряла възраст (40-65 г.), но през последното десетилетие в рамките на нарастване на честотата му се установява и зачестява в по-млада възраст.

Какви са симптомите на инфаркт на миокарда?
Характерно за инфаркта е, че е по-чест започва рано сутрин (2 - 3 часа) или при ставане от сън. Проявява се с много силна, продължителна болка в сърдечната област на широка площ зад гръдната кост, в част от случаите с излъчване на болката към долната челюст, или към лява ръка, или към стомаха (имитира язвена криза), също така и към гърба (при долен миокарден инфаркт). Болката е съпроводена с отпадналост, панически страх, изпотяване, гадене, повръщане. Понякога, особено при по-възрастни пациенти или болни от диабет, е възможно и безболково протичане на инфаркта. Като алармиращ симптом при тях може да бъде само затруднено дишане или рязко понижаване на кръвното налягане. Лечението е задължително в болница.

Какви са причините за инфаркт на миокарда?
Съществуват редица рискови фактори:
1. Възраст. Атеросклрозата, исхемичната болест на сърцето и миокардният инфаркт се срещат много по-често в по-напреднала възраст;
2. Психоемоционален стрес, т.е. често психическо и нервно пренапрежение в семейната, битовата и професионалната среда;
3. Артериална хипертония. Нелекуваната артериална хипертония представлява много висок рисков фактор. Почти 34% от инфарктно болните се установява наличието на артериална хипертония;
4. Захарен диабет. Почти 52% от диабетиците в късните стадии на болестта страдат от исхемична болест на сърцето и сърдечен инфаркт с висока смъртност;
5. Затлъстяване, наднормено тегло, особено в по-младата възраст;
6. Продължително тютюнопушене, особено консумация над 10 цигари дневно в продължение на повече от 20 години;
7. Обездвижване или заседнал начин на живот;
8. Наследствена (фамилна) обремененост. Съществуват много семейства и фамилии, в които честотата на сърдечния инфаркт е много висока - достига до 68%.

Каква е прогнозата?
Прогнозата на миокардния инфаркт е сериозна. Смъртността през последните години у нас и в света показва тенденция към нарастване.
Доста пациенти могат да се върнат на работа и продължат обичайният начин на живот няколко месеца след сърдечния пристъп. Някои пациенти остават с по-ограничена активност поради слабост на сърдечния мускул.

Как можем да се предпазим?
Не пренебрегвайте гръдната болката и дискомфорт. При съмнение за сърдечен пристъп потърсете спешна помощ. Ранното лечение предотвратява по-нататъшните увреди върху сърдечния мускул.

Съществен фактор при превенция на инфарктите е отстраняване на най-важните рискови фактори:
• емоционален стрес.
• преустановете пушенето/три години без тютюнопушене понижава риска от сърдечно заболяване до нивото на този при непушачите/
• здравословна храна с по-малко мазнини и ограничен прием на сол
• контрол на кръвната захар при диабет
• физически упражнения - 4 пъти седмично по 40 минути
• редуциране на наднорменото тегло
• контрол на кръвното налягане при артериалната хипертония


здравница.ком

Няма коментари: