неделя, 10 август 2008 г.

Немедикаментозно лечение на хипертонията

Намаление приема на сол с храната. Още в началото на 20-ия век, лекарите са установили, че намалението на употребяваната сол снижава показателите на артериалното налягане. Сега е известно, че само при определена група хора (така наречената сол - чувствителна група) употребата на сол с храната причинява повишение на налягането. В тази категория попада една трета от болните с хипертония.

Обикновено храната ни съдържа около 10-15 грама сол всеки ден (3-4 чаени лъжички). Това значително превишава нормалното.

И така, какво да се прави, ако във Вашето семейство някой от родителите е бил с хипертония и Вие искате да предотвратите развитието й, или ако Вашето налягане превишава нормата и Вие желаете да го снижите без да използвате лекарства?

Преди всичко се опитайте да намалите употребяваната сол до 4-6 грама на ден (1 и половина чаени лъжички). Това можете да направите по следния начин:

Избягвайте употребата на солени храни-ядки, кетчуп, печено месо.

Използвайте по-малко количество сол при приготвяне на храната, по възможност я заменяте с други подправки.

Постарайте се да не солите допълнително храната по време на ядене.

Използвайте заместители на солта.


Преразгледайте количеството на употребяван алкохол. Забелязано е, че употребата на повече от 80 грама алкохол на ден увеличава риска от развитие на хипертония и сърдечно съдови заболявания. Рискът се увеличава още повече, ако във Вашата семейна история са били налице случаи на алкохолизъм или у Вас съществува повишена чувствителност към етанол.


Контролирайте телесното си тегло. За никого не е тайна, че хората с излишно тегло (20% и повече от нормалното) често страдат от хипертония. Нивото на холестерина в тяхната кръв често е повишено. Нормализиране на теглото може не само да намали артериалното налягане, но и да способства за предотвратяване на опасни заболявания: диабет и атеросклероза. Трябва да се помни, че не съществува вълшебна диета, при която загубените килограми никога не се връщат. Трябва да следите за теглото си седем дни през седмицата и 4 седмици в месеца.


Да се увеличи физическата активност. Спортните занимания, заедно с намаление на теглото и ограничаване употребата на сол са най-важните компоненти на безлекарственото лечение на хипертонията. Проведените в Америка изследвания показват, че в групата, занимаваща се с аеробика, след 4 месеца показателите на артериалното налягане са били значително по-ниски отколкото в контролната група. Спортни занимания в продължение на поне 30-40 минути 3 пъти седмично помагат да се достигне желания резултат за намаляване на артериалното налягане. Изпълняваните упражнения трябва да доставят удоволствие и да не са много сложни.

За съжаление, не при всички болни с хипертония подобни мерки водят до трайно намаление на налягането. Много често, единственото ефективно лечение се оказва медикаментозното.



бг.медифармуики.ком

Няма коментари: