сряда, 6 август 2008 г.

Мозъчен инсулт – намалете опасността с няколко прости мерки

Мозъчният инсулт се получава, когато в мозъчното кръвообращение се получи сериозно смущение. В резултат на намаления кръвен поток и последващата исхемия (липса на кислород) умират мозъчни клетки.

Много често мозъчните инсулти са усложнение на първични заболявания – диабет, хипертония, атеросклероза. Добрите новини са, че бихте могли да намалите значително вероятностите да развиете мозъчен инсулт, ако живеете и се храните здравословно:

плодовете и зеленчуците (сурови и сварени на пара) могат да намалят значително риска. Зеленчуците създават най-добрата защита най-вероятно поради високото съдържание на влакна (известно е, че намаляват артериалното налягане). Плодовете и зеленчуците съдържат каротин и витамин С, както и други полезни вещества като танини, флавоноиди, фитоестрогени, които наред с другото могат да намалят и холестерина. Също така флавоноидите са мощни антиоксиданти, имат и антитромботично действие (възпрепятстват слепването на тромбоцитите), следователно имат непосредствено значение за предпазването то исхемичен (тромботичен) инсулт. Тъй като не позволяват окисляването на холестерина, запазват стените на кръвоносните съдове в добро състояние, следователно намаляват риска и от хеморагичен инсулт.

  1. Упражнения : хората, които водят заседнал живот, рискуват двойно повече от останалите да развият инсулт. Системните упражнения и движението от ранна възраст предпазват от инсулти в бъдеще, независимо то другите фактори – обществено положение, тютюнопушене, наследственост, употреба на амеохол, хипертония и хранене. Продължаване на интензивните упражнения в зряла възраст подпомага още повече профилактиката. Системните упражнения и подвижността може да възстанови здравето дори на инсултно болните.
  2. пълноценни житни храни : жените, които ядат повече от една такава порция дневно, могат да намалят опасността от исхемичен инсулт с 35%
  3. тютюнопушене: то улеснява натрупването на мазнини в каротидната артерия – основната шийна артерия, която кръвоснабдява мозъка. Запушването й е основната причина за исхемичния инсулт. Никотинът също така повишава артериалното налягане, а цигареният дим прави кръвта по-гъста и по-лесно образуването на тромб. С всяко вдишване на цигарен дим количеството на постъпващите в организма свободни радикали се увеличава многократно и по този начин съдейства за окисляването (увреждането) на кръвоносните съдове. Прекратяването на тютюнопушенето във всяка една възраст намалява риска от заболяване на белите дробове.
  4. Хипертония и сърдечни заболявания – коронарната болест на сърцето (недоброто кръвоснабдяване на сърдечния мускул), клапни пороци, ритъмни нарушения и други могат да предизвикат образуване на тромби в кръвта, които да достигнат до мозъка и да запушат артериални съдове. Най-честата причина за хипертонията е склерозирането на артериите, предизвикано от наслояването на мастни съединения по стените им. Ограничавайки възможността за развитие на атеросклероза, ограничаваме и опасността от инсулт. Това означава поддържане на телесното тегло в границите на нормалното, ограничаване на стреса, промяна на начина на хранене, поддържане на двигателната активност.
  5. антиоксиданти : жертвите на инсулта подобряват значително състоянието си при поддържане на оптимална концентрация на витамин А в кръвта Добавянето на витамин С, Е, бета-каротин към храната може да намали увредите от оксидация, а при възрастните високите дози витамин С ги предпазват от инсулт.
  6. диабет : диабетът предизвиква разрушаване на кръвоносните съдове по цялото тяло, включително и мозъчните. Ако по време на инсулта стойностите на кръвната захар са високи, обикновено мозъчните увреждания са по-сериозни и по-обширни отколкото при регулирана кръвна захар. Ако поведението към диабета е адекватно, началото на усложненията, които увеличават риска от инсулт, може да се забави.
  7. Витамини от групата “В” – особено фолиевата киселина, В6 и В12: подпомагат разграждането на хомоцистеина, който ако е в голямо количество, може да увреди кръвоносните съдове, създавайки предпоставка за отлагане на холестерин по стените им. Нивото на хомоцистеина се покачва при консумация на прекалено много количество метионин, особено когато произхожда от месото. Следователно наред с хранителните добавки от витамин В, трябва да се ориентирате към протеини от растителен произход (варива, непечени ядки, да два пъти седмично соя и др.) избягвайки напълно месото.
  8. затлъстяване : повишава двойно риска от инсулт. Излишните килограми натоварват кръвообращението и предразполагат към развитие на останалите рискови фактори – восоко артериално налягане, диабет, висок холестерин, временно спиране на дишането по време на сън. Направете всичко възможно за да поддържате теглото си в рамките на логичното.
  9. орехи – те биха могли да помогнат за ограничаване на риска от възникване на инсулт, предлагайки ни важни мастни киселини омега 3 и други полезни мазнини, които са нужни за предпазването от инсулт. Значимите мастни киселини ограничават формирането на тромб. Други източници на полезни мастни киселини са останалите ядки, семената, някои тлъсти риби.
  10. НРТ – сега знаем, че приложението на хормони при жените за профилактика на мозъчен инсулт и други, в действителност увеличава риска с 41% през първите 5 години. Опасността от образуване на тромби в кръвта е двойно по-голяма у жените, приемали хормони.
  11. чистете зъбите си: различни проучвания сочат връзката на хигиената на устната кухина със здравето на сърцето. Изследователите са установили, че тези, които страдат от сериозни венечни заболявания са подложени на два пъти по-голям риск от инсулт поради запушени артерии.

    Послепис: не забравяйте, че според различни проучвания добавката на една скилидка чесън всеки ден ще намали значително възможността да се образува тромб.

Установено е също, че приема на алкохол, независимо от количеството, увеличава опасността от хеморагичен инсулт от 2 до 4 пъти.

форевърливинххит.бг

Няма коментари: