петък, 8 август 2008 г.

Органични или натурални срещу неорганични или синтетични минерали

Съществува известна неяснота относно важността и значението на естествените или органичните срещу синтетичните или неорганичните минерали. В производството на храни "органични" означава, че храната е била произведена, съхранявана и обработвана без използване на синтетични химикали. Обаче, в химията "органичен" означава, че химикалът е базиран на въглерод и има ковалентни връзки, докато "неорганичен" означава, че химикалът е базиран на въглерод и има йонни връзки.

Някои неорганични химикали от рода на натриев хлорид, магнезиев хлорид и калциев хлорид са компоненти на натуралната и органична храна, а също и съществени компоненти на нашето тяло. Калцият в нашата кръвна плазма, например, се явява приблизително половината в йонизирана форма, а другата половина е свързана с протеини. По такъв начин, приемайки някои минерали в неорганична форма могат да се коригират йонните дефицити от тях.

Освен това, здравата чревна флора може да преобразува неорганичните минерали в органични, също, неорганичните химикали, приети с желатин или пресен зелен зеленчуков сок могат лесно да бъдат включени в органични структури. Това е особено важно за някои тежки метали, от които ние се нуждаем в незначителни количества. Дори в този случай, по-безопасно е да ги приемаме в органичната им форма, най-добре от пресни органични зеленчуци и сокове от треви, от богати на минерали храни или концентрирани в растения или алтернативно добре свързани с аминокиселини или като устойчиви комплекси от рода на меден и цинков салицилат.

Но, има и друга страна на обичайното добавяне на неорганични химикали, от типа на готварската сол към нашата храна. Можем да използваме твърде високи концентрации и да възпалим чревните стени, а можем също така и да причиним минерални несъответствия. Затова е нужно да използваме не само правилни концентрации, но също и комбинации от компоненти в нашите добавки. Най-лесно е да се получат направо от натуралните храни. Разбира се, основната причина, поради която ние използваме добавки на първо място, е заради твърде неадекватното минерално съдържание на предлаганите в търговската мрежа храни. Дори в много от органичните храни минералното съдържание не е толкова високо, колкото може да бъде.

Друг начин за използване на безопасни и по-ефективни минерали е приемането им в колоидална форма. По такъв начин дори малките групи на металните атоми могат безопасно и полезно да се поглъщат.


наноком-бг.ком

Няма коментари: