Препоръки за хранене с цел намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания
* Висока консумация на зеленчуци и плодове ( минимум 400 грама дневно);
* Увеличаване консумацията на пълнозърнест хляб и други зърнени храни, увеличаване консумацията на бобови храни;
* Увеличаване консумацията на ядки (специално орехи) и семена;
* Употреба предимно на растителни масла, особено зехтин;
* Регулярна консумация на риба, поне веднъж седмично;
* Намаляване консумацията на сол;
* Ограничаване консумацията на животински мазнини;
* Избягване консумацията на твърди маргарини;
* Ограничаване консумацията на храни, богати на холестерол (яйчен жълтък, рибен хайвер, животински мазнини, мозък, черен дроб);
* Поддържане на нормално телесно тегло.
При вече развито сърдечно-съдово заболяване, при наличие на рискови фактори като повишен холестерол и високо кръвно налягане, при прекаран сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, специално разработени диети, съобразени с индивидуалните проблеми могат да допринесат съществено за преодоляване на заболяването.
гювеч.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар