понеделник, 11 август 2008 г.

Най-добрите средства за премахване на стреса

"Всеки успял човек до голяма степен се е научил да се справя със стреса", - казва д-р Уудсън Мерел от Beth Israel Hospital в Ню Йорк. "Бесният ритъм на живот води до сърдечни заболявания, а колкото повече е стресът – толкова по-голям е и рискът ", - добавя Мерел.

Списание Forbes състави списък на най-добрите средства за избягване на неприятните последствия от активния живот и снемане на стреса.

За най ефективен метод специалистите сочат акупресурата - аналог на акупунктурата (лечение с игли), при което върху активните зони на човека се прилага физическо въздействие и натиск.

Тази процедура е предназначена за релаксация и бързо възстановяване на жизнените сили. Тя е особено подходяща за хора, които страдат от безсъние. В този случай, на практикуващите подобен вид лечение, се препоръчва и медитация.

Следващото средство е доста неоригинално, но затова пък ефективно – това са физическите упражнения. "Упражненията влияят положително на човека, тъй като спомагат за нарастване на мускулната маса и активната циркулация на кръв в организма", - пише Forbes. Заниманието на тренажорите е необходимо и за премахване на излишното тегло. Приливът на жизнена енергия, който човек усеща след занятията, се обяснява с отделянето на хормона ендорфин, който предизвиква усещането за щастие.

Доста по-малко трудоемък начин за смъкване на стреса е създаването на хоби. Специалистите препоръчват хоби, чрез което може да се осъществи взаимодействие с други хора, - това е най-простият начин да се избавим от симптомите на умората. "Какво хоби е най-добре да изберем?" - задават въпрос във Forbes. Отговор: защо да не се запишете доброволец в благотворителна организация?

Ако сте се оказали в стресова ситуация, можете да си помогнете с най-обикновена чаша вода. Лекарите смятат, че водата влияе благотворно на психиката. Обезводняването предизвиква умора и, като следствие, повишава риска от нервно изтощение.

Не трябва да се пренебрегват възможностите и на традиционния масаж. Ако запалите ароматни свещи и създадете подходяща обстановка, масажът може да стане не само полезно средство за отпускане на напрегнатите мускули, но и добър психологичен стимулант, който помага за разпускане и здрав сън.

За разпускането помага и медитацията. Тя пречиства разума, привежда хода на мислите в нормално състояние, а и до известна степен успокоява. 15 минути медитация могат да ви подсигурят здрав сън за цялата нощ. Даже две минути медитация в утрото на работния ден носят своите плодове. Процедурата ще ви избави от ненужни и стресообразуващи мисли.

За справяне с подтиснатото настроение помага и диетата. Една от нормалните ни реакции, когато сме в състояние на стрес, е поглъщането на огромни количества храна, при това често некачествена. Препоръчва се да се консумират храни, които съдържат витамини като при това не бива да се гладува дълго. Максималните прекъсвания между храненията не бива да са повече от 5 часа. Междувременно няма да попречи ако похапвате по малко сирене, ядки.

На последно място Forbes поставя напълно традиционните средства – сексът и сънят. Сексът е смятан за панацея за, едва ли при всякакви болестни оплаквания и стресът също не прави изключение. Лекарите, че сексът е действително ефективен за снемане на напрежението. Този начин на релаксация не винаги ни се отдава, по една или друга причина, но затова пък сънят е винаги на разположение.


чудеса.нет

Няма коментари: