вторник, 12 август 2008 г.

Хранителни фактори, повлияващи риска от високо кръвното налягане

Кръвното налягане съответства на силата, която циркулиращата кръв оказва върху артериалните стени. Кръвното налягане се характеризира с две стойности – максимална (при свито сърце), наречено систолично налягане и минимална стойност (при отпуснато сърце), наречено диастолично налягане. Колкото по-трудно преминава кръвта през кръвоносните съдове, толкова по-големи ще бъдат стойностите на систоличното и диастоличното кръвно налягане и толкова по-голямо ще бъде натоварването на сърцето. Многократно измервано повишено или трайно повишение на кръвното налягане над 160/95 означава, че вие имате високо кръвно налягане или хипертония.

Факторите, свързани с храненето, които увеличават вероятността даден човек да развие високо кръвно налягане са следните:

* Затлъстяване
* Повишена консумация на готварска сол
* Прекомерна консумация на алкохол

Рискови фактори са и наследствената обремененост, полът (мъжете са по-чувствителни), възрастта (рискът се увеличава с напредване на възрастта) и заседнал начин на живот.

Високото кръвно налягане често няма симптоми и много хора, в продължение на години без да знаят имат високо кръвно налягане. Ето защо, то е толкова опасно.

Затлъстяването е силно свързано с високото кръвно налягане и мозъчния инсулт, особено при по-млади хора. Установено е, че хората с централно затлъстяване (натрупване на мастна тъкан в областта на корема) са с по-висок риск от хипертония. Съотношението на размерите талия/ханш (при жени над 0.84, при мъже над 0.95) са пряко свързани с хипертоничната болест, нарушената мастна обмяна, диабета и увеличената смъртност от исхемична болест на сърцето.

Критерий за оценка на натрупваните тлъстини в областта на корема е обиколката на талията. Нормата при жените е до 80 см, а при мъжете – до 94 см. Степента на натрупване на коремни тлъстини се определя в 2 нива и нивото на натрупаните коремни мазнини определя риска от сърдечно-съдово заболявания:

Мъже

1 ниво натрупване на коремни тлъстини – талия 94-101 см

2 ниво натрупване на коремни тлъстини – талия 102 см и повече

Жени

1 ниво натрупване на коремни тлъстини – талия 80-87 см

2 ниво натрупване на коремни тлъстини – талия 88 см и повече

Прекомерната употреба на готварската сол увеличава нивото на натрий в кръвта, което може да доведе до увеличаване на кръвното налягане при лица със свръхчувствителност към този ефект на натрия. Счита се, че прием на готварска сол над 5 грама дневно (от всички консумирани продукти) съществено увеличава риска от хипертонична болест. Тъй като не знаем дали сме чувствителни към това действие на натрия, препоръчително е да ограничаваме консумацията на солени храни. Населението в България консумира 2-3 пъти по-големи количества над допустимите 5 грама средно дневно, което е главно за сметка на солените саламурени сирена, туршиите и разбира се вредният навик да солим прекомерно ястията си. Установено е, че намаляването приема на готварска сол с 3 грама само след няколко седмици води до понижаване на систоличното кръвно налягане със 7 мм, а диастоличното намалява още повече. Изчислено е, че ако цялото население намали консумацията на сол с това количество, то случаите на мозъчен инсулт биха намалели с 26%.

Проучванията са показали, че голямата и редовна консумация на алкохол може да доведе до увеличаване на кръвното налягане. Алкохолът директно уврежда кръвоносните съдове и намалява ефекта от лечението на хипертоничната болест. Установено е обаче, че хората, които употребяват алкохол в умерени количества са с по-нисък риск да развият сърдечно съдово заболяване в сравнение с абсолютните въздържатели.


гювеч.бг

Няма коментари: