понеделник, 8 декември 2008 г.

Помогнете на сърцето си

Вие получихте – или ви предстои да получите – едно забележително малко устройство, което може значително да подобри качеството ви на живот, или дори да спаси живота ви. Нарича се `сърдечен пейсмейкър`. Той ще регулира пулса ви и ще помогне на сърцето ви да работи правилно.Изобретени през 1950 година, тези удивителни устройства (които са с размера на сребърен долар) изпращат леки електрически импулси към сърцето, за да му помогнат да бие нормално. Тези устройства работят с тънък чип и изключително прецизен софтуер, а са захранвани от малки, но много мощни батерии, които могат да работят с години. Много хора носят такива имплантирани устройства, които им помагат да живеят нормален и напълно пълноценен живот.

Защо сърцето се нарича `помпа`?

Работата на сърцето е да доставя кислород и хранителни вещества до органите и тъканите на тялото. Това става, като сърцето изпомпва кръвта към белите дробове, където се насища с кислород, после кръвта минава през всички части на тялото, и доставя кислорода.След това сърцето изпомпва кръвта обратно към дробовете, и така този повтарящ се цикъл ни държи живи ден и нощ през целия ни живот.

Как изглежда сърцето?

Сърцето е разделено на четири свързани камери, всяка от които играе своята роля в изпомпването на кръвта. Бедната на кислород кръв влиза в сърцето в така нареченото дясно предсърдие.Когато дясното предсърдие е пълно, то изпомпва кръвта в камерата, която се намира под него.Тя се нарича дясна камера на сърцето. Тази голяма камера изтласква кръвта вън от сърцето, чрез кръвоносен съд, наречен пулмонална (белодробна) артерия, който води кръвта до дробовете.След като достави кислорода, кръвта се връща към лявото предсърдие чрез белодробните вени. Когато лявото предсърдие е пълно, то изтласква кръвта в голяма камера, която се намира под него – лява камера. Тази лява камера на сърцето използва силни мускусли, за да изпомпва кръвта обратно в тялото.

Как бие сърцето?

Милионите клетки в сърцето реагират на малки електрически импулси. Човешкото сърце произвежда собствени електрически импулси в специално място, което се намира в горната му част – това място се нарича Sinoatrial Nodе (Това място представлява сбор от специални клетки в предсърдията, които произвеждат мини електрически импулси и ги изпращат до останалата част на сърцето.).

Колко често трябва да пулсира сърцето?

Нормалното, здраво човешко сърце бие с от 60 до 100 удара в минута, като пулса трябва да е в равномерен ритъм – тоест, времето между два удара на сърцето трябва да е еднакво. В зависимост от кислородните нужди на тялото, сърцето може да бие по-бързо или по-бавно. Вашето тяло казва на сърцето ви от колко кислород има нужда.

Какво е аритмията?

Аритмията е непривичен ритъм на сърцето, който може да бъде както по-бърз, така и по-бавен или нередовен.

Какви са различните видове аритмия?

Твърде бавна – Брадикардия

При брадикардията сърцето бие прекалено бавно. Хората с `бавни сърца` са уморени, замаяни, не на себе си. Това е така, тъй като бавният пулс не може да достави достатъчното за нуждите на организма количество кислород до органите и тъканите. Пейсмекърът се използва в такива случаи, за да стимулира сърцето да бие нормално.

Твърде бърза - Трахикардия

При трахикардията сърцето бие прекалено бързо. Когато сърцето бие прекалено бързо през цялото време, неговите камери не се изпълват както трябва с кръв. При това положение, сърцето не е способно да изпомпва достатъчно кислород към тялото, и резултатът е, че може да се появи замаяност, немощност, дори – спиране на сърцето.

Вентрикуларни фибрилации

Това е най-сериозния вид аритмия. Тя се получава тогава, когато елекрическите импулси на сърцето не са правилни – не идват навреме, започват в сърдечната камера на SA. Резултатът са сърдечни фибрилации, или треперене вместо нормалния човешки пулс. Фибрилиращото сърце помпа твърде малко кръв към тялото, затова човек, който е в пристъп на вентрикуларни фибрилации бързо може да загуби съзнание.За да спрат вентрикуларната фибрилация, докторите използват дефибрилатор, който произвежда огромен електрически шок в сърцето, който шок помага на сърцето да се върне в нормалния си ритъм. Този шок може да се произведе чрез дефибрилатор – машина, която има два големи електрода, или чрез имплантиран в тялото дефибрилатор.

Предсърдни фибрилации – фибрилации на предсърдието, или атриални фибрилации

Това е най-често срещаната аритмия при по-възрастни хора. При фибрилациите на предсърдията горните камери вибрират така, че сигналите, които изпращат до ниските камери са нерегулярни, непостоянни и изменчиви. Някои хора може и да не усещат ефекта от предсърдните фибрилации. Но също при много хора тази аритмия предизвиква усещане за пърхане в гърдите, или известен натиск. Понякога тези хора се чувстват уморени, мудни, замаяни, не им достига дъх.Сериозен факт е, че при атриалната фибрилация може да се получи съсирек в сърцето, който може да стане причина за удар или емболия.Обикновено, лекарите третират атриалната фибрилация с комбинирано лечение, което включва хирургическа намеса, лекарства и дефибрилация. В този случай, пейсмейкъра може да се използва при определени пациенти с атриална фибрилация, в зависимост от причината за атриалната фибрилация и вида на аритмията.

Други аритмии

Независимо дали бие перкалено бързо или прекалено бавно, сърцето може да пулсира нередовно.например, едната страна на сърцето може да контрахира по-бавно от другата страна. Когато това се случва, кислорода не се доставя бързо до тялото и пулсиращият механизъм не успява да си свърши работата. Ако кръвта не е изпомпана през дробовете и тялото, тя се връща обратно, като причинява, образно казано, задръстване като в пътен трафик. Това може да доведе до сериозно усложнение, което се нарича конгломератна сърдечна недостатъчност. Това състояние обикновено се третира с лекарства, но в някои случаи специално разработени пейсмейкъри могат да облекчат положението на пациента.

Какви са причините за аритмията?

Много състояния, както и определени субстанции могат да повлиаят върху сърдечния ритъм. Болести като диабет, високото кръвно налягане, сърдечните болести, хроничните обострени белодробни заболявания, както и хипертиероидитизма могат да предизвикат аритмия. Алкохола, наркотиците, както и отказването от определени адиктивни навици също могат да предизвикат аритмия. Има хора, които са с вродени дефекти, които да предизвикат аритмия. При други случаи електро-импулсната система на сърцето е увредена от инфаркт или отравяне. Също, силните емоции, кофеина, както и бременноста могат да окажат ефект върху сърцето. Намирането на първопричината за аритмията е изключително важен фактор, тъй като лечението зависи именно от правилно поставената диагноза.

ниили.върдпрес.ком

Няма коментари: