неделя, 21 март 2010 г.

Грижете се за зрението си

Ето няколко изпитани рецепти срещу проблеми с очите и отслабващо зрение. Ако не страдате от сериозни очни болести, но прекарвате повечето време пред компютъра, можете да опитате следните народни рецепти. Те наистина ще изострят зрението ви и ще подобрят настроението ви. А нищо чудно с повече упорство да се отървете и от очилата.

За подобряване на зрението всекидневно изпивайте по половин чаша кайсиев сок.

Яжте боровинки във всякакъв вид - пресни, като туршия, като сладко.

Изпивайте 2 пъти на ден преди ядене по половин чаша настойка от магданоз. Пригответе я по следния начин: залейте една супена лъжица (равна) магданоз с една чаша гореща вода, оставете за един час и прецедете. Имайте предвид, че магданозът е противопоказан при остър нефрит и цистит.

При нарушено зрение ще ви помогне настойка от малинови листа - приема се както вътрешно, така и във вид на компреси. Приготвя се така: една супена лъжица от суровината се залива с една чаша гореща вода, престоява 20 минути и се прецежда. Приема се по една чаша 2-3 пъти на ден.

За по-възрастните хора е полезно вечер да вдишват аптечна валерианова настойка

За запазване на зрението в напреднала възраст вечер преди лягане вдишвайте аптечна настойка от валериана. По 10 вдишвания с всяка ноздра и ще получите голямо облекчение.

Зрението ви може да се подобри и с козе мляко и по-точно суроватка (цвик) от него. Смесете в равни пропорции със студена преварена вода и капвайте по 2 капки във всяко око. След това си сложете тъмна превръзка и полежете половин час, без да въртите очните си ябълки. Правете тази процедура в продължение на една седмица по един път на ден. Зрението ви забележимо ще се подобри, защото очната леща ще набере необходимата сила.

Черните боровинки подобряват кръвоснабдяването на очната ретина

и по този начин се обостря зрението. Вижте как се приготвя настойка от черни боровинки: залейте 2 супени лъжици сушени плодчета с 400 мл гореща вода и оставете да престои два часа. Приема се по четвърт чаша 5 пъти на ден.

Смесете в равни части от билката очанка (аптечна), венчелистчета от метличина (може и без нея, ако нямате в момента) и семена от копър. Смесете добре и залейте 2 чаени лъжички от сместа с една чаша гореща вода. Оставете сместа да престои 2 часа, след което филтрирайте през стерилна марля. Капвайте всеки ден по 2 капки в очите. Можете и да промивате със същата настойка по 2 пъти на ден.

Цитрусовите плодове също помагат за възстановяване на зрението

Пациентка със слабо зрение цели три дни ядяла само по 500 г портокали и 500 г мандарини, плюс течности. Менюто й за тези 3 дни съставлявало 3 кг цитрусови плодове и течност. На четвъртия ден, за свое удивление, тя започнала да вижда без очила.

Портокалите обаче са противопоказани при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, както и при гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.

Можете да опитате и следното - изцедете през марля сок от черни боровинки и разредете с дестилирана вода в съотношение 1:2. Капвайте от тази течност по 5 капки сутрин преди да измиете лицето си. Авторите на тази рецепта твърдят, че скоро ще забравите за очилата.

блитз.бг

Няма коментари: