Консумацията на грозде намалява риска от сърдечносъдови заболявания при хора, които консумират големи количества сол, пише в. "Сън", позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.
Учените от университета на Мичиган са направили експерименти с плъхове, изложени на риск от заболявания, срещани при хората и свързани с повишената употреба на сол. Гризачите били разделени на две групи. На животните от едната група специалистите давали лекарство за понижаване на кръвното налягане, а на тези от другата - прах от различни сортове трапезно грозде.
Кръвното налягане на плъховете и от двете групи се понижило, но при тези, които получавали грозде на прах, били наблюдавани по-малко признаци за увреждане на сърдечния мускул.
Изследователите обясняват, че благоприятният ефект на гроздето се дължи на съдържащите се в него флавоноиди - естествени антиоксиданти, които активират защитни процеси в гените.
актуално.ком
Няма коментари:
Публикуване на коментар