петък, 12 декември 2008 г.

Ябълката – символ на евината любов

Ябълката е едно от най-древните овощия, ползвана за храна от човечеството още от зората на неговото съществуване. В библейската легенда за Адам и Ева змията в рая изкушила първите човешки същества с ябълка, което станало причина за грехопадението.

Ябълката е известна и от легендата за “ябълката на раздора”. Според нея на сватбата на цар Пелей /внук на Зевс/ не били поканени морската нимфа Тетида и тя озлобена подхвърлила златна ябълка за “най-красивата богиня”. Между богините Хера, Атина Палада и Афродита избухнала разпра, която дори Зевс не посмял да усмири, а предоставил тази чест на Парис. Той подал ябълката на Афродита и получил от нея хубавата Елена /съпруга на спартанския цар Менелай/. Двете пренебрегнати богини се разгневили и се заклели да отмъстят. Това станало причина за избухването на Троянската война.

От древността до днес ябълката е символ на любовта и плодовитостта, елексир на живота и подмладяването, храна на боговете, знак за съвършенство и могъщество.

Днес са известни около 1000 сорта ябълки, съдържащи различно количество от около 300 биосубстанции.

Визитна картичка – Ябълка

Биоактивни субстанции:

Флавоноиди /от тях прибл. 30 мг /кг кварцетин/

Фенолови киселини

Пектин /разтворимо баластно вещество/

Есенциални хранителни вещества:

Вит С, калий

Лечебните й действия са:

• Ябълка за здраво сърце – цветните вещества на обвивката, фенолови съединения като фенолови киселини и флавоноиди са отлично средство за защита на сърцето. В ролята си на антиоксиданти те възпрепятстват оксидацията на LDL –холестерина и така предпазват от опасното вкалцяване на артериите – една от причините за високо кръвно налягане и сърдечния инфаркт. Освен това те предодвратяват образуването на тромбоксан – вещество, което причинява слепването на кръвните плочици /тромбоцитите/. Вседствие на това не се образуват така лесно съсиреци. В народната медицина това е отдавна известно и оттам е и поговорката “една ябълка на ден държи доктора далеч от дома ви”. Тя укрепва съдовете ви, предимно слабите вени и венците.

• 3-4 ябълки на ден понижават холестерола и другите мазнини в кръвта, което се дължи на наличния пектин. Той набъбва в червата, неутрализира и свързва отровните вещества, също и на оловото и живака, а тартариновите киселини в нея инхибират вредните ферментни образувания изаселването на проблемни бактерии в червата. Затова се препоръчват срещу диария многократно на ден да се яде настъргани ябълки. Пектинът свързва и жлъчните киселини, които организмът преработва.

• Предпазват от рак. Намиращите се в нея пектин, вит С и флавоноиди предодвратяват възникването на злокачествени клетки. Действието на баластните вещества се проявява главно върху клетките на червата. Флавоноидите и вит С са част от защитната система срещу свободните радикали – и така предпазват клетките от техните атаки и от злокачествено израждане. От друга страна ябълките повишават имунитета ви.

• Ябълки за добро храносмилане. Баластните вещества в тях в преобладаващата си част са водноразтворими, образуват желатиноподобни масла и правят съдържанието на червата меко и по-подходящо за преминаване през червата, стимулират перисталтиката.

• Ябълките са подходящи при лечението на гастрити и язви. При бъбречни заболявания алкализират урината и препятстват образуването на пясък и камъни. Използват се при чернодробно-жлъчни сткрадания, подагра, анемии, при затлъстяване и диабет. Наличният калий в нея от една страна поддържа нормалната сърдечна дейност и киселинно-алкално състояние на организма, а от друга извлича излишната вода и намалява отоците при бъбречна и сърдечна недостатъчност.

Външно ситно нарязана ябълка се употребява като противовъзпалително средство при изгаряне и измръзване на кожата, а също и при лечение на трудно зарастващи рани и разязвявания.
Добре е ябълките да се консумират един час преди или след хранене и е достатъчно 3-4 пъти дневно или по 200-250 мл ябълков сок преди ядене.



алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: