Червените плодове и зеленчуци са натъпкани с антиоксиданти, витамини и фибри, полезни за храносмилането. Те зареждат с енергия, правят кожата и косата по-красиви. Съдържат малко естествена захар и са бедни на калории. Ето списък с 11-те най-полезни за здравето червени плодове и зеленчуци (подредени по азбучен ред). Яжте ги на воля! Но винаги ги мийте!
Червена боровинка
Червени боровинки съдържат фибри, манган и витамин C. Полезни са при възпаления и се препоръчват срещу рака.
Вишна
Вишните съдържат много витамини A и C.
Домат
Червените домати съдържат ценния ликопен, много витамин C, както и калий, витамин A и фибри .
Малина
Една купа малини съдържа 4 грама витамин С и цялата двевна доза фибри. Освен това имат и витамините K и A, съдържат калций, магнезий и желязо.
Червена репичка
Ряпата съдържа високо количество витамин С, както и ензими, минерални соли, витамини и етерично масло, а също и калций, витамини К, А и B9.
Червено френско грозде
Червеното френско грозде е богато на витамин С, плодови киселини и фибри.
Череша
Черешите съдържат калий, в ципата си – фибри и са полезни за кръвообръщението.
Червена чушка
Червените чушки имат богато съдържание на витамини А и С.
Шипка
Шипката съдържа много витамин С и се препоръчва при диабет, анемия, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози, цироза, нефрит.
Червена ябълка
Един от най-полезните плодове, ябълката е съдържа витамин С, витамините B6, B3, B2, калции и магнезий. Още за полезните ябълки.
Ягода
Ягодите са изключително богати на витамин C и са силен антиоксидант, а съдържат и фолиева киселина.
здраве.лог.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар