понеделник, 10 ноември 2008 г.

Маслините подобряват обмяната на веществата

Хипертониците са изложени на сериозен риск от сърдечносъдови заболявания. Рискът е още по-голям, когато диабетиците са с наднормено тегло, страдат от затлъстяване или имат липидни нарушения. Тези пациенти трябва да са много внимателни с диетите и особено към мазнините, които използват.

Хранителните мазнини са три вида - наситени, полинаситени и мононаситени. Към наситените са маслото, свинската мас и говеждата лой. Полиненаситени мазнини са традиционното за българина слънчогледово олио и по-малко предпочитаното царевично олио.

Мононаситени мазнини съдържат маслиненото олио (зехтин) и авокадото. Най-здравословни за всички хора и особено за диабетиците са мононенаситените мазнини.

В състава на диетата на диабетика наситените мазнини трябва да представляват под 10 процента от общите калории за деня. Ако болният е с висок холестерол, те трябва да са още по-малко - под 7 на сто. Около 10 процента да са и полиненаситените мазнини, а мононаситените - до 15 процента при хората, които не страдат от наднормено тегло.

При такова съотношение на трите вида мазнини обмяната на веществата се нормализира, подобрява се състоянието на кръвоносните съдове.

Най-високо съдържание на мононаситени мазнини има в маслините и произвеждания от тях зехтин.

Зехтинът е най-здравословната мазнина, но съдържа много калории - в 1 грам има 9 калории. Прекаляването с мазнината може да увеличи килограмите на диабетика.


антидиабет.ком

Няма коментари: