вторник, 14 октомври 2008 г.

Следобедната дрямка пази сърцето

Обедната дрямка намалява риска от сърдечносъдови инциденти. Тези, които почиват поне 3 пъти седмично по половин час след обяд между 13 и 17 часа, намаляват с 37 на сто риска от инфаркт, установиха гръцки учени.

Най-полезна се оказва сиестата за работещите мъже. При тях смъртността от инфаркти се понижава с цели 64 процента, установил екипът на д-р Димитриус Трихопулус от университетската болница в Атина, пише вестник "Монитор".

Лекарите стигнали до това заключение, след като изследвали 23700 души, които не страдали от коронарни заболявания на сърцето или мозъчни инсулти. Гръцките лекари установили статистически нещо, което всеки сам може да усети - след обилно хранене на обед ставаме сънливи. 20 на сто от хората реагират така, но често не обръщат внимание на сигналите, които тялото дава.

Сънливостта след ядене се дължи на кръвната захар, която пада. Когато ядем хляб, ориз, картофи и други въглехидратни храни, организмът отделя инсулин. Количеството му често е по-голямо от необходимото за усвояване на храната. Излишъкът води до хипогликемия и сънливост. А тя в известен смисъл може да е допълнителен фактор, който затруднява работата на сърцето.

Често след обилно хапване, диетични грешки и лапане на бързо падаме в плен на така наречения сърдечен пристъп след храна, познат като гастрокардиален синдром. Когато се натъпчем доволно с храна, тя започва да ферментира и повдига диафрагмата - мускулът, който разделя коремната от гръдната кухина.

Това променя позицията на сърцето и е причина за сърдечни пристъпи -сърцебиене, спазми на коронарните артерии и инфаркти. Когато си полегнем, позицията на тялото е по-благоприятна за сърцето. Този факт явно са знаели и римляните, защото, както е известно, са похпвали полулегнали.

Кратката следобедна почивка подобрява качеството на нощния сън - колкото и подобно твърдение да изглежда парадоксално. Добрият нощен сън означава достатъчно растежен хормон (от него зависи растежът на децата и възстановяването на тези, при които растежът вече е завършил).

А заедно с това вероятно започва и регенерация на сърдечния мускул.


актуално.ком

Няма коментари: